Проф. Запрян Козлуджов и общественикът Димитър Райчев получават почетните звания довечера в НБ “Иван Вазов”

87d4bfa0885aa3bec0fc7be2c5f4861e

Почетното звание „Следовник на народните будители“  ще получи на тържествена церемония в НБ „Иван Вазов“ довечера ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов.  По традиция в навечерието на Деня на народните будители се удостояват изявени дейци на духовността в Пловдив. Тази година двама са носителите на званието – Козлуджов и Димитър Райчев – краевед и общественик, автор на “Пловдивски справочник” и “Пловдивски алманах”.

„Приятно съм изненадан, това е израз на признание на 20-годишните ми усилия за утвърджаване на Пловдивския университет на национално и европейско равнище. Той не е само образователна институция, без него Пловдив няма да е това, което е. В последните години за ПУ се говори по друг начин“, каза проф. Козлуджов.

Преди това Детският отдел на библиотеката  ще организира дефиле на приказните герои. То включва конкурс за приказен костюм с награди и интересна игра, в която ще бъдат четени откъси или знаменити фрази, а децата ще трябва да познаят от кои приказки са. Всеки ще може да се запознае с библиотеката отблизо, да научи повече за работата на библиотекарите. Празникът е отворен за всички.