Вторият корпус на общежитията отвори врати за откриването на новата академична година, похвали се ректорът проф. Запрян Козлуджов

predavane_na_simvolite_na_pu_30_09_2016-2

С притча от древен Китай приветства първокурсниците на официалния старт на новата академична година днес ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов. Ученици попитали своя учител колко дълго трябва да чакат промяната към по-добър живот.  „Много дълго, ако чакате. А може и да не я дочакате“, казал учителят. „Не чакайте промяната, а действайте. Живейте пълноценно!”, призова студентите ректорът.

Над 3200 са първокурсниците, което е 90 на сто от акредитирания държавен прием. Общият брой на студентите е 20 000, които се обучават в 28 направления.

Даваме ви в аванс обръщението „колега“, доколко ще го изпълните със съдържание, зависи от вас, обърна се към пновоприетите зам.-ректорът по учебната дейност доц. Мария Стоянова.

След заветните слова на Паисий Хилендарски от „История славянобългарска“, изречени от асистента от Педагогическия факултет Константин Ковачев, абсолвентите предадоха символите на висшето училище – Паисиевата история, ключа и знамето, на първокурсниците.

В навечерието на новата академична година Пловдивският университет може да се похвали и с втори кампус, в който са настанени 132 студенти. До пролетта ще бъде готов и третият блок със стандарт на 3-звезден хотел.

Кметът Иван Тотев, който бе сред официалните гости на церемонията по откриването, благодари на академичното ръководство за разкриването на новата специалност „Софтуерно инженерство“ към Математическия факултет. Освен български, в нея ще се обучават и 20 украински студенти. Финансирането на обучението му е осигурено от Община Пловдив. Освен годишната такса, общинската управа ще осигури стипендии и общежитие .Целта е да се създадат кадри за IT и аутсорсинг сектора, който в последните години отбелязва 15-20% ръст в града. Според кмета Иван Тотев, образованието и образователните процеси са от водещо значение в Пловдив, тъй като градът е изправен пред голямото предизвикателство на непрекъснато увеличаващи се инвестиции и търсенето на компетентни и високобразовани експерти.

„Тук можем да преценим на какво сме способни. Тук животът ни се променя по един или друг начин. Нека сами си дадем повече шанс. Нека не поставяме граници на съзнанието си! Пожелавам на всички колеги да останат будни! Преподавателите ни нека да ни носят вдъхновение! Нека направим крачката заедно!“ Така първокурсничката по бизнес информационни технологии Калина Кръстева се обърна към присъстващите студенти.