mrr_9205

Танцът е най-добро средство за общуване. Китай има нужда да разбере Централна и Източна Европа, тя също има необходимост да разгадае азиатското изкуство. Моята надежда като ректор е да съумея да дам своя принос за разбирателството чрез културата на танца.

Това заяви днес в Пловдив ректорът на Пекинската академия за танцово изкуство Гуо Лий по време на първата работна среща на новоучредената международна организация за танц между 16 страни от Централна и Източна Европа и Китай. Съосновател от българска страна е Международният фестивал за съвременен танц и пърформънс ONE DANCE WEEK. Световната платформа беше учредена през май тази година в Китай от различни организации на 16 държави и ще има две седалища – в Пекин и Пловдив. От българска страна за член на Борда бе избран Асен Асенов, директор на Фондация ЕДНО за култура и изкуства.

Пловдив ще бъде европейският домакин на организацията до края на 2019 година, а след това, на ротационен принцип, седалището ще се мести. Целта на организацията е обмен в областта на танца и създаването на общи проекти, които да подкрепят развиването на това изкуство в страните учредители, обясни Гуо Лий. Ръководената от него академия работи не само с балет и модерни танци, но и с традиционни китайски. Амбицията му е да се създават спектакли с участници от различните страни, членове на организацията, които след това да се показват на сцени в Европа и Азия. Лий каза, че разстоянията в никакъв случай не са пречка. Той е отворен и за съвместни образователни проекти с България, както и обмяна на хореографи.

В града под тепетата пристигнаха 25 участници от Китай и Европа – представители на академии, институти, фестивали и театри за танц.