Посланик Филип Отие връчва Ордена на Академичните палми на Франция на проф. Симеон Василев - 2013 година.

Трябваше да демонстрирам воля, не можех да предам доверието на студентите, които очакваха подкрепа от мен, каза проф. Кольо Динков

Проф. Симеон Василев е носител на ордена на Академичните палми на Франция, колегата му проф. Николай Банков е с 25 години стаж в университета

Посланик Филип Отие връчва Ордена на Академичните палми на Франция на проф. Симеон Василев - 2013 година.
Посланик Филип Отие връчва Ордена на Академичните палми на Франция на проф. Симеон Василев – 2013 година.

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков е подал писмен сигнал за съмнения в корупция на задържаните вчера двама професори от висшето училище. Проф. Симеон Василев, който оглавява катедрата по техническа механика, и проф. Николай Банков – ръководител катедра „Електроника и електротехника”, са  уличени във взимане на подкупи, след като в кабинетите им са открити белязани банкноти.

Историята започва преди месец, когато председателят на Студентския съвет във вуза Иво Финков сигнализира ректора, че студенти масово се жалват от двамата преподаватели, че няколко пъти са връщани на изпити, а тарифата, за да минат, е  300 лева.

Този скандал няма да удари имиджа на университета, а напротив, ще вдъхне доверие, смята председателят на Студентски съвет Иво Финков.
Този скандал няма да удари имиджа на университета, а напротив, ще вдъхне доверие, смята председателят на Студентски съвет Иво Финков.

„Вчера около 10 часа сутринта служители на Икономическа полиция дойдоха в университета. Влязоха при преподавателите в кабинетите им и при обиска там са открити белязаните пари”, уточни Иво Финков, който също е давал показания.
Колегите му се жалвали, че двамата професори се държали твърде надменно и че дори по време на лекции си позволявали коментари от рода на: „Изпитът е много труден, не става само с учене, има и други мерки”. Второкурсници били връщани по два-три пъти пъти. Говорили за суми от порядъка на 300 лева, които се давали чрез посредник.

Според статистика, поискана от Учебен отдел, всяка година поне 100 души са късани от двамата професори при общ брой 200. На втора дата минавали двама-трима.

Не може всяка година едни и същи преподаватели да късат толкова много хора. Все някой щеше да се стегне и да си научи да двойка или тройка, коментира третокурсник от специалност „Топлотехника”, който също е бил късан два пъти.

Имаше и студенти обаче, които разказаха, че двамата професори били изключително ерудирани и нямало нищо изненадващо да поставят високи изисквания на изпитите. Студентка разказа, че Василев се придържал към конспекта и тестовете не били кой знае колко сложни, стига да си подготвен.

Проф. Николай Банков
Проф. Николай Банков

„И друг път се е говорило за взимане на пари, но този път колеги дойдоха при нас и поискаха подкрепа. Аз, като председател на Студентски съвет, не мога да не ги защитя и за не потърся правата им. Затова предоставих данните на ректора. Той много се възмути и каза, че поема случая лично”, разказа Финков. Още на следващия ден проф. Кольо Динков входирал сигнал в полицията.

„Давам си сметка какво предстои, но ако обвиненията се потвърдят, това уронва авторитета на университета. Някой трябваше да набере кураж и да демонстрира воля. Не можех да предам доверието на студентите. Докаже ли се вина, двамата ще бъдат дисциплинарно уволнени. Надявам се това да подейства отрезвяващо на всички. Дано да е за добро!”, коментира за „Уча в Пловдив” проф. Динков. Той ще сезира и Съвета на ректорите, за да се вземе решение на национално ниво как се процедира в подобни случаи, докато съдът се произнесе.
Двамата професори са ръководители на катедри, а проф. Симеон Василев втори мандат председателства Съюза на учените в Пловдив. Той е кавалер на Националния орден на Академичните палми на Франция. Най-старото френско отличие му бе връчено през 2013 година за заслугите му за развитието на френско-българското сътрудничество в областта на науката и висшето образование.  Василев бе ръководител на центъра за франкофонско обучение във висшето училище, където има специалност на френски.