„Досъдебното производство е прекратено поради липса на доказателства, опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат“, казва в писмо до медиите проф. Пламен Моллов

„Бях избран за мишена на нечистоплътна атака“ – това казва в разпространено до медиите писмо ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов. Името му изплува при аферата с лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“ преди два месеца. Тогава беше разпространен аудиозапис, съдържащ улики за опит за подкупване на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов. Даскалов подаде сигнал за това, че бившият ръководител на институцията проф. Пламен Моллов е ходатайствал пред него като посредник на частната фирма, управляваща лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт.

Ето и текста на писмото на проф. Моллов:

„Опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат. Намирам тези думи на Волтер много подходящи като отговор на манипулациите и внушенията, разпространени по мой адрес. Омерзен съм от случилото се и е логично да поставя въпроса защо точно аз бях избран за мишена на една нечистоплътна атака. Дали отговорът не е във факта, че съм ангажиран с реализацията в България на един от големите международни образователни проекти? Или защото разговарям свободно и критично по професионални теми дори тогава, когато мнението ми се различава от популистката вълна на деня?

По същество – удовлетворен съм да информирам за постановлението на Софийска градска прокуратура,  с което компетентният орган прекрати досъдебното производство поради липса на доказателства.

Казусът “Капитан Андреево” беше използван като алиби за политическо оцеляване, но се превърна в управленско фиаско. С назначаването на служебното правителство тази пропагандна тема внезапно изпадна от дневния ред на медиите. Без съмнение, ако даден проблем съществува обективно, той не може да изчезне за ден от смяната на един министър с друг. Явно опитите за постигане на демократични цели с болшевишки методи претърпяха провал.

На старта на предизборната кампания отправям апел към участниците в нея да не спекулират със страховете на хората като внушават, че българските и европейските граждани са били тровени с храните, които консумират. Това е невярно и безотговорно!

В личен план бих искал да благодаря на моите близки, приятели и колеги за подкрепата. Тези жестове бяха особено ценни за мен“.