Съветът на ректорите критикува кабинета на Кирил Петков за увеличението на преподавателските заплати

Има опасност университетите да бъдат изправени пред фалит в средата на 2023 г. За това предупредиха от Съвета на ректорите в своя позиция до медиите. Поводът е “приетото в последния момент от “живота” на правителството в оставка” решение за увеличаване на минималната заплата за академична длъжност “асистент” от 1300 на 1500 лв. Становището им бе разпространено от Медицинския университет – София, чийто ректор акад. Лъчезар Трайков наскоро пое поста председател на Съвета на ректорите в България.

Според Съвета, повишаването на минималната заплата в сектора е непосилно за бюджетите на немалко от българските висши училища, които ще бъдат изправени пред опасността от фалит в средата на следващата година.

“В предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на Министерство на образованието и науката, ние изрично изразихме своето несъгласие. В тази  връзка приемането на горепосоченото решение бе изненада за нас, тъй като същото е в пълен разрез с нашето предварително становище”, казват от Съвета на ректорите.

Оттам заявяват, че вземането на подобно решение, особено в последния възможен за това момент, е “не само неправилно, но и незаконосъобразно, като поставя всички ръководители на образователни институции пред свършен факт”. Отпусната от кабинета сума от 20 млн. лв. не покрива многобройните допълнителни съпътстващи разходи, които не са изчислени и включени при определяне на размера на субсидията от страна на държавата, казват ректорите.

“Няма ректор, който да не желае доходите в ръководеното от него висше училище да са високи. Няма обаче и ректор, който да е готов безразсъдно да вдига доходи, без те да са предварително финансово обезпечени за обозримо дълъг период напред във времето” , пише в становището.

Ректорите подчертават, че не желаят да предизвикват обществено напрежение, но и не могат да допуснат да са изправени пред дилемата да избират между оцеляването на университетите им и осигуряването на по-високи заплати за преподавателите. Затова смятат да предложат изработени от тях промени на методиката на финансиране на висшите училища.

“Ще предложим на служебния кабинет приемането на онези от тях, които са в кръга на неговата компетентност и правомощия и ще изискаме тяхното въвеждане от началото на календарната 2023 год. На бъдещото Народно събрание ще предложим и съответните промени в ЗВО, с надеждата за формиране на широк политически консенсус по отношение на тяхното приемане и последващата им реализация”, посочват оттам.

1 КОМЕНТАР

  1. Не може само вие като ректори и лизачите ви на задници да сте с високи заплати! Оставка на такива динозаври в мисленето !

Коментарите са затворени.