Момчето се застраховало и посочило всички възможни профили и професии

Закриват 7 паралелки след първо класиране, никой не иска да става фризьор и техник

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Ученик написа 43 желания за прием в гимназиите, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Момчето е рекордьор, тъй като решило да посочи всички възможни профили и професии за училищата от областта, за да се застрахова, че все някъде ще бъде приет. Успехът му е стигнал за 17-то желание, заявено в документите му.

Има и обратния случай, в който ученици са посочили само едно единствено желание, но главно в СОУ-та, които не са сред най-предпочитаните. Всички са били приети.

Съотношението между предпочитанията за профили и професии е 70:30, уточни председателят на областната комисия за прием Рангел Райчев. Повече родители предпочитат да пратят децата си в профилирани гимназии, отколкото в професионални, ако не броим Търговската гимназия и гимназията по строителство и архитектура.

Миналата година кандидатите за гимназиите са били с 300 повече от тази. Заради липса на интерес и недостиг на ученици още на първо класиране ще бъдат закрити 7 паралелки. Това е технологичният профил в СОУ “П. Яворов”, компютърната графика в СОУ “Хр. Проданов” в Карлово, природоматематическият в първомайското СОУ “Асен Златаров”. Единици са пожелали да учат фризьорство с немски в “Ана Май”, затова паралелката не може да бъде формирана. Същото се отнася за “Елобзавеждане на транспортна техника” в Професионалната гимназия по автотранспорт в Пловдив и в гимназията “Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово. Липсата на интерес води до закриване и на паралелката “Електронна търговия” в СОУ “Иван Асен” в Асеновград.