Пловдивските ученици са фаворити в категория „Дърворезба“

Иконостас, чиято дърворезба е изработена от липа, донесе първа награда на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ от национално състезание, в което участваха 10 гимназии от цялата страна. Пловдивските ученици станаха фаворити в категория „Дърворезба“. Домакин на състезанието „Мебели, стилни мебели и дърворезба“, което се проведе в Регионалния исторически музей в Хасково, бе ПГ по дървообработване и строителство „Иван Асен II“.

Младите майстори от града под тепетата се представиха с иконостас, изработен специално за църквата в село Ваклино, област Добрич. В продължение на четири месеца те извайвали отделните елементи иконостаса под ръководството на преподавателя си Румен Цветков, спазвайки църковния канон при поставянето на иконите. Вдясно е ликът на Света Богородица, а вляво – на Света Троица, каквото ще бъде името на новостроящия се храм.

Кметът на Хасково Станислав Дечев връчил купата на победителите – единадесетокласниците Васил Богданов и Емил  Николов, както и на зрелостника Мирослав Йотовски. Журито бе оглавявано от доц. Павлин Вичев от Лесотехническия университет. Елена Желязкова от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост заяви, че е впечатлена от уменията и новаторството, демонстрирано от гимназистите при изработката на изделията.