Петокласници засадиха дърво в училищния двор, ученици и учители създадоха блог за живота и делото на патрона си

Темата за добротворството и милосърдието дискутира с ученици от ОУ „Васил Петлешков“ режисьорът Ваня Донева. Режисьорът на късометражния филм „Серафим“ по едноименния разказ на Йовков бе виртуален гост по повод патронния празник на училището. Главната роля на филма, който достигна до 70-то юбилейно издание на фестивала в Кан, е нейна дипломна работа. С петокласници и шестокласници Донева разсъждава върху екранизацията на разказа и за това дали и днес край нас могат да се намерят хора, носители на непреходни ценности, каквито са Йовковите герои.

Предвид епидемичната обстановка, тържеството се проведе онлайн за паралелките, които не се обучават присъствено. Ученици и учители създадоха заедно блог – ЗНАЙ БГ, който е посветен на историята на училището и живота и делото на Васил Петлешков. Седмокласниците премериха знания за водача на Априлското въстание в Брацигово във викторина и изготвиха презентации. Те дискутираха и есето на преподавателя по история и география Николина Барбутева „С пламъка на родолюбието“.

Децата от начален етап рецитираха стихотворения в чест на патрона и откриха изложба с портрети на героя на Априлската епопея, направиха виртуално посещение на родната му къща с беседа, проведена от уредника на музея.