Средствата ще бъдат пренасочени за доизграждане на бул. „Северен”, няма да пипат средствата за нова детска градина в „Южен”

120 000 лева от заложените средства за проектиране на нов корпус на Хуманитарната гимназия ще бъдат отрязани. Това е предвидено в актуализацията на бюджета, която ще бъде гласувана на утрешната общинска сесия. Припомняме, че в общинския бюджет за тази година бяха предвидени 200 000 лева за изготвяне на проект за нова сграда, за да бъде решен проблемът с недостига на класни стаи, тъй като гимназията дели една сграда с ОУ „Княз Александър I“. Район „Централен“ има изготвена идейна разработка за втора училищна сграда, която предвижда тя да бъде разположена успоредно на бул. „Марица-юг“. Класните стаи ще гледат към двора, а коридорите – към булеварда. Постройката ще бъде съобразена с държавния образователен стандарт за физическата среда и с архитектурните особености на сградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата от национално значение.

В мотивите на зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев е посочено, че тъй като сградата на гимназията е национална културна ценност и проектът следва бъде съгласуван с НИНКН и други институции, това ще отнеме повече време, затова част от средствата за проектиране се пренасочват за доизграждането на бул. „Северен”. Така че сумата за проектиране се стопява на 80 000 лева.

Утехата е, че няма да бъдат орязани стоте хиляди лева за проектиране за основен ремонт, консервация и реставрация, както и прилагане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Хуманитарната гимназия и благоустрояване на дворното пространство. На този етап няма да се пипат и средствата за проектиране на сграда на Математическата гимназия в размер на 300 000 лева.

Другата добра новина е, че няма да се запазва и размерът на средствата, определени за строеж на нова детска градина в район „Южен”. Става дума за 900 000 лева.

Предстоящото заседание на Общински съвет ще се проведе в Дом на културата „Борис Христов” на 14. май от 10 часа и ще бъде предавано онлайн на интернет страницата на Община Пловдив – www.Plovdiv.bg, фейсбук страницата на Община Пловдив- https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality и фейсбук страницата на Общински съвет – Пловдив https://www.facebook.com/PlovdivCityCouncil.