В ОУ „Елин Пелин“ отбелязаха Деня на Земята с еко дефиле, в ОУ „Захари Стоянов“ посадиха кестен, а първолаците от СУ „Димитър Матевски“ проведоха състезателни игри на еко тема

С костюми от найлонови торбички, консервени кутии, пластмасови бутилки от олио и кофички от кисело мляко дефилираха днес учениците от ОУ „Елин Пелин“. Повод за нестандартното ревю, което се проведе на открито в училищния двор, бе днешният Ден на Земята. С помощта на родителите си децата бяха проявили невероятно въображение при избора на метериали за сътворяването на дрехи от рециклириуеми материали.

Начало на празника постави еко-рап изпълнението на четвъртокласниците. Децата от останалите класове представиха и проекти, направени от вторични суровини, а по повод 90-та годишнина от създаването на училището седмокласниците пуснаха зелени балони в небето. На празника присъстваха експерти от „Зелени Балкани“ и Басейнова дирекция, както и кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

По повод 22 април пък учениците от ОУ „Захари Стоянов“ засадиха кестен пред централния вход на училището. Те избрали именно това дърво, защото кестените могат да сбъдват желания, а енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялото. В инициативата се включиха ученици от петите класове, които са членове на клуб „Чудесата на природата“. Останалите ученици изработиха  макети на природни обекти, експонирани във фоайето на училището.

По традиция деца, учители и родители засаждат всяка година на този ден по едно дърво с цел опазване чистотата на въздуха и грижа за природата и човека. Началото е поставено през 2019 година със засаждането на 100 туи. Учениците сами се грижат за растенията в просторния озеленен двор, който разполага и с класна стая на открито.

По повод Деня на Земята в двора на СУ ,,Димитър Матевски” се проведоха спортни състезателни игри на екологична тематика с първокласниците. Докато се забавляваха децата научиха какво е разделно събиране на отпадъци и рециклиране.