SONY DSC

Компанията АВВ назначава на третокурсничката от пловдивския филиал личен ментор, с когото ще обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите

Международната награда на херцога на Единбург – ниво злато, е призът, който третокурсничката от пловдивския филиал на Техническия университет Ралица Костадинова заслужи и очаква да я получи съвсем скоро. Тя учи в специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“ , а нейната страст са роботите. Наградата на Единбургския херцог всъщност е програма за личностно развитие. До сега Ралица има сребърно и бронзово ниво на наградата, а златното вече й дава шанса да се занимава с роботи.

Другата тазгодишна награда на Ралица е стипендия от фондацията „Юрген Дорман“. За нея се е състезавала с конкуренти, изучаващи също инженерни науки. От значение е не само успехът от следването, защото повечето кандидати за стипендията са отлични студенти. Ралица е убедена, че е постигнала успех и със силното си представяне по време на трите кръга с интервюта.

„Пред журиращите подчертах, че се занимавам  с доброволчество в Националния алианс за работа с доброволци.  Преподавам в академията за деца SoftUni kids от февруари. Започнах да обучавам деца от курсовете „Първи стъпки в програмирането“ и „Програмирай с платка Micro:bit”, след това ме поканиха да разработя курса „Micro:bit роботика“. Искам да продължа да помагам на хората, но искам и да се занимавам с технология. Стори ми се, че роботиката е най-добрият начин да постигна тези две мои цели“, казва Ралица. Средствата от стипендията ще похарчи за покупка на много добър лаптоп, а остатъка ще инвестира в материали за своите разработки. Ралица е доволна, че компанията АВВ, която е представител на фондация „Юрген Дорман“, й назначава личен ментор, с когото ще обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите на АВВ.

Ралица Костадинова е председател и на университетския клуб по роботика. Заради пандемията клубът не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават да работят дистанционно и да майсторят състезателни роботи.

„С тях се състезаваме в категориите Мини-сумо,  3D лабиринт, следене на линия. На мен са ми по-интересни свободните разработки, които също са част от състезанието. През миналата година се занимавах с 3D принтирана робо-ръчичка, като работих по нейното управление. Тя е нещо като умалена индустриална робо-ръка“, разказва Ралица.

Сега трима студенти от университетския клуб по роботика се готвят и за международното състезание IRC, организирано от MRT STEAM LTD  и Al-Biruni Institute for Languages and Science. Тази година темата за всички 250 участници от цял свят е „Robot, help us!“.

Пловдивските участници вече приключват със сглобяването на своя робот и подготвят видеоклип, за да го представят на комисията“. Тримата студенти са решили, че роботът няма да е свързан с коронавируса, защото очакват че повечето състезатели ще заложат на тази стратегия, а изработват градинарски робот.

„Идеята даде едно от момчетата от отбора, който казва за себе си, че е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ни ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха. Частите на градинарския робот тримата студенти взимат от лабораторията по роботика на университета, но добавят свои електронни и механични елементи. Ако спечелят състезанието, ще имат премия от 1000 USD, която най-вероятно отново ще инвестират в части за роботи.