Стоян Алексиев поздравява 13 училища и 7 детски градини на територията на район „Северен“

Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев изпрати поздравителни адреси на 13 училища и 7 детски градини по случай наближаващия празник на славянската писменост, българската просвета и култура – 24-ти май.

„На този ден честваме заедно духовното достояние, което векове наред крепи националното ни съзнание, гради богатата ни културна съкровищница и пише с ръката на народния поет: „…и ний сме дали нещо на света”. 24-ти май е денят на святото българско слово, което е било и ще бъде наша сила и вяра, наша духовна плът и мисъл за вчера, за днес и за утре. Това е денят, когато се прекланяме пред извисения човешки разум и пред днешните му апостоли – учителите“, пише в поздравителния адрес.

Кметът на „Северен“ изразява своето признание и благодарност към учителите, че в условията на световна пандемия те отново са били на висота и са се справили с новите предизвикателства на времето чрез провеждането на онлайн уроци и са спомогнали за успешното приключване на учебната година.

През това лято в две от детските заведения в района ще бъдат изградени еко занималня на открито и зеленчукова градина. В двора на ДГ „Марица“ ще има голяма беседка с маси и пейки, като тя ще стане част от вече създадената зеленчукова градина с помощта на родителите. Идеята е в този кът малчуганите да провеждат открити занимания под формата на игри. Там ще се сушат билки и децата от Монтесори групите ще могат да опитат произведените от тях зеленчуци.

В двора на ДГ „Дъга“ще бъде изградена еко занималня, където чрез различни игри и ситуации малчуганите ще се потопят в света на природата и ще учат как да опазват околната среда. Ще бъде ремонтиран навесът на съществуващата площадка. Новото съоръжение ще разполага с две беседки, предвидени са дъски за рисуване и пейки.