Фирмите правят крачка назад за дуалното, пандемията и нормативната уредба отказват бизнеса да обучава ученици в реална работна среда, стана ясно на кръгла маса по проблемите на професионалното обучение

Предстоят промени в списъка с професии, така че едно професионално направление да обхваща повече специалности, включително и по-тесни в професионалните гимназии. По този начин ще се разшири и обхватът и на дуалното обучение, като ученици от повече специалности ще могат да влязат във фирмитe, за да се обучават в реална работна среда под ръководството на наставник и с трудов договор.  Това обяви съветникът на министъра на образованието Манол Манолов на кръгла маса „Професионалното образование среща бизнеса”. Тя бе инициирана от Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ и район “Източен” и събра директори на професионални гимназии и представители на бизнеса в Пловдив. Манолов анонсира, че по Националния план за възстановяване и устойчивост предстои създаването на 24 професионални центъра, които да осъществяват връзка между образованието и компаниите.  Предстоят също промени в Закона за професионалното образование, така че изпитът за квалификационна степен, независимо къде е проведен, да е гаранция, че ученикът е овладял нужните умения.

Анализите на МОН към момента показват, че фирмите не са достатъчно наясно с възможностите на дуалната система. Затова ще бъдат създадени информационни карти за ползите и ангажиментите на училището и компаниите.

Директорът на ПГТСТ „Гоце Делчев“ Бойка Борисова не скри, че трудно намират автосервизи, готови да отворят врати за дуалното обучение. Училището обучава по 8 специалности, 5 от които дуални паралелки.

„Ние сме първите, които започнахме да работим по проект „Домино“ и въведохме дуалната система. В момента в дуална форма са 288 ученици. От всичките 19 паралелки 13 са дуални и в последните години се опитвахме да заложим изцяло на практическо обучение. Но пандемията и нормативната уредба отказват бизнеса, който няма време да се занимава с децата, а трябва да наваксва последиците от кризата“, коментира директорът на Професионалната гимназия по дървообработване Константин Костадинов. Училището има сключени партньорства с 14 фирми, но тази година намалява приема в дуална форма, за да гарантира качество. Бизнесът се оплаква от процедурите – искане на разрешителни от Инспекцията по труда за наемане не непълнолетни, текучество на кадри, които налага постоянно обучаване на нови наставници, описващи работата на всеки отделен ученик.

Костадинов, който е член на Консултативния съвет за професионално образование към министъра на образованието , предлага да се предвиди възможност една дуална паралелка да комбинира две или три професии. Така няма да се натоварват работодателите с 26 ученици, на които трябва да осигурят обучение чрез работа. Някои гимназии ги разпределят в по няколко компании, но големият брой ученици натежава на компаниите.

Миналата година в план-приема след 7 клас директорите заложиха 24 дуални паралелки в Пловдив, за догодина са само 14.

Въпреки последиците от коронавируса, IT секторът продължавал да изпитва глад за кадри, което пък улеснявало партньорството на Математическата гимназия с компаниите. Това каза директорът Веселина Карапеева по повод практиката на професионалните паралелки в училището. Все по-голяма част от децата, които оставали след завършването си в Пловдив, продължавали да работят във фирмите, в които са стажували. Някои от тях даже предлагали постоянно място на младежите, които покриват изискванията им, и били готови да поемат част от разходите през първата година от обучението им във вуз.

Камен Грозданов има автосервиз и е сред работодателите, които са склонни тепърва да се възползват от възможностите на дуалната форма. Той заяви готовност да поеме ученици от гимназията по транспорт, затова се включил във форума.

На другия полюс засега е „Либхер“. Валентин Рудов от Учебния център на предприятието заяви, че през лятото предстои да поемат ученици от ПГ по транспорт за лятна практика, но на този етап нямат интерес към дуалната система, защото сами си обучават кадрите по свои лицензирани програми.