Повече задачи за извличане на информация и изводи на теста за външното оценяване по български език догодина

МОН оптимизира въпросите от първия модул по двата предмета, доволни са учители и ученици

DSCF5068

 

Оптимизиране на тестовите задачи от първия модул по български език и математика за националното външно оценяване на 7-класниците догодина обявиха от МОН. Анализът, проведен след тазгодишната кампания, показал сериозно разминаване по отношение на успеваемостта на учениците в сравнение с минали години. Според експертите от просветното министерство водещо при проверка на знанията трябвало да е практическото им приложение, а не възпроизвеждането на информация. Децата ще могат да ползват свитък с формули по математика, който ще е неразделна част от изпитния материал.

Промените в теста по български са свързани с включване на повече задачи върху двата източника на информация, които изискват извличане на данни и обработка на текст при четене с разбиране. В изпитния вариант за догодина ще има повече езикови задачи със структуриран и кратък свободен отговор, които ще проверяват прилагането на наученото в 7 клас.

Експертите по математика са констатирали, че при задачите, които тестват комбинация от две и повече знания, придобити от 5 до 7 клас, под 50 на сто се справят. Затова промените са свързани със задачите със структуриран и тези с кратък свободен отговор, както е по български език. Предвижда се увеличаване на броя на рутинните задачи в първа част на първи модул, с които се проверява устойчивостта на знанията, свързани с основни правила, твърдения и свойства. В новия вариант ще бъде променено съотношението на въпросите, които тестват уменията да се четат диаграми и таблици, да се извлича информация и да се правят косвени изводи.

Промените са навременни, адекватни и, надяваме се, за добро на децата, коментираха учители. Бъдещите седмокласници пък примират от щастие, че няма да се налага да наизустяват формулите, а ще могат да ги ползват, съобразявайки коя да приложат.