Опера Пловдив е част от международен проект с партньори от Испания и Италия

Образователна методика с видео уроци за запознаване с оперното изкуство на деца от 0 до 6 години и ръководства за техните родители и предучилищните педагози ще разработва Опера Пловдив. Предстои да бъде създадено и многоезично приложение, в което, под формата на игра, децата ще навлизат в света на операта, ще се запознават с композитори, ще слушат известни арии и ще гледат адаптирани спектакли.

Двугодишният проект се реализира съвместно с университети и оперни театри от Испания и Италия. Партньори по него са университетът и операта в Овиедо (Испания), Миланският университет Бикокка, AsLiCo- Италианска асоциация за опера и концерти, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Опера Пловдив.  Сред целите на проекта са да се стимулира чрез опера вкус към качествена музика в най-ранна детска възраст, да се подобри развитието на музикалните, когнитивните, психомоторните, езиковите и емоционалните компетенции на децата, както и да се насърчават и подкрепят родителите за културното образование на децата им.

Педагогическите и техническите департаменти на висшите учебни заведения ще разработват елементите на образователните методики и техническите аспекти за видео съдържанието и приложението, а Опера Пловдив, операта в Овиедо и AsLiCo ще разработват музикалното съдържание. Трите артистични организации ще произведат и копродукция на адаптирано оперно заглавие за деца от 2 до 4 години, което ще бъде представено в Пловдив, Овиедо и Комо. Спектакълът ще използва елементи от разработената методика за привличане интереса и вниманието на най-малките зрители.

Международните работни групи вече започнаха своята работа онлайн, а с напредването на проекта ще се осъществят консултации, конференции и тренинги в трите държави.

Опера Пловдив бе поканена за участие заради натрупания опит от образователната платформа „Госпожа Опера“ и създаването на адаптирана продукция – концерти, мюзикъли, балетни и оперни заглавия, за най-малките. Културната институция изготви адаптирано видео съдържание за деца по време на пандемията, както и музикалните спектакли „Академия за бебета на Госпожа Опера“ за деца от 0 до 4 години.