Разноцветни балони в знак на солидарност към хората с редки болести по света полетяха днес от парк „Йордан Ковачев“ кв. „Кючук Париж“. Те бяха пуснати от учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Различните цветове символизираха хилядите видове редки заболявания, от които страдат милиони по света. За днешния ден Община Пловдив бе планирала в парка да бъдат засадени дръвчета, но поради неблагоприятните метеорологични условия събитието ще се проведе на 9 март.

За десета поредна година училището се включва в отбелязването на Световния ден на хората с редки болести. Членовете на клубовете по интереси „Младежки инициативи“ и „Младежки идеи“ останаха верни на традицията. Ученици от осмите, деветите и десетите класове, водени от главния учител и психолог Ева Колева и от педагогическия съветник Дамянка Кърналова, насочиха вниманието на пловдивчани към проблемите на хората с редки болести с плакати и тематични тениски.

Домът на културата „Борис Христов“ ще светне тази вечер в 19:00 ч. в различни цветове в знак на съпричастност.

Кампанията за увеличаване осведомеността на населението относно редките болести е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 година. За рядко заболяване се счита всяко, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани.

Над 300 000 пациенти с редки заболявания живеят в България, само 5% от тях са лечими, за останалите 95% все още няма доказано ефективна терапия, но ранната диагностика е подобрена. Най-голяма част са генетичните заболявания – над 7000, някои от редките болести са онкологични, други инфекциозни, трети автоимунни, като общият брой стига 8000.