90 директори от професионалната общност за интеркултурно образование към Център за междуетнически диалог „Амалипе” пратиха писмо до премиера и МОН

learning-freeim

Размириците в Асеновград удрят върху приема и ще повлияят негативно върху обхвата на учениците. Ако продължава да се нагнетява напрежение, родителите от етническите квартали ще предпочетат да оставят децата си у дома от съображения за сигурност, а това ще се отрази върху училищата. Това заяви за „Уча в Пловдив” регионалният председател на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” Петя Димитрова.

90 директори на училища от цялата страна изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев и вицепремиера Томислав Дончев по повод на напрежението, последвало събитията в Асеновград. В него те призовават да не се допуска „превръщането на междуличностни частни случаи в ескалиращ етнически проблем с национално значение”.

„Ние, директорите  от Професионалната директорска общност за интеркултурно образование, обединяваща над 250 директори на училища в цялата страна, интегриращи ромски ученици, ежедневно работим на терен за задържането на всяко дете в класните стаи. Една от важните пречки, с които се сблъскваме, е периодичното нагнетяване на етническо напрежение, възникващо от битови скандали и преекспонирано от медиите в опит да му бъде придадена етническа и политическа окраска”, се казва в писмото. Директорите настояват институциите да предприемат необходимото за превенция на етническото напрежение и застават зад усилията на правителството за подсигуряване на пълен обхват в предучилищното и училищното образование.

35 са училищата от Пловдив и Пазарджик, които са част от професионалната общност на “Амалипе”.

„В момента тече записване за първи клас, прием за гимназиите. Вместо вниманието на родителите да е насочено в избор на училище, то е изместено от размириците. И дали децата им ще продължат да учат, изобщо не е приоритет за тях. Да не говорим, че за учителите става физически невъзможно и дори опасно да влизат в гетата и да правят обходи. И кой печели от това”, задава риторичния въпрос Петя Димитрова.