Съпругата на Иван Лечев – Жени, е част от екипа на инициативата за насърчаване на детското четене. Концертът „Билет срещу книга“ ще се случи на 23 октомври в СУ „Хр.Г. Данов“, казва инициаторът Константин-Кирил Иванов

Константин-Кирил Иванов, известен повече като Разказвача на приказки, има една мечта – да върне любопитството на децата към книгата. Собственик е на малка книжарница зад Бюрото по труда в Пловдив, където могат да се намерят заглавия на български автори, при това с автограф от тях. Изучавал е „Приказкотерапия“ в чужбина. Създател е на инициативата „Разказвачът на приказки представя“. Чрез нея среща автори на детска литература с децата от градини и училища. Дейността му стартира през 2017 година в Пловдив и постепенно се разраства в няколко областни града. Събитията са съобразени с възрастта на аудиторията – 3 – 5 г., 5 – 7 г., 8 – 10 г.,  11 – 13 г., 14 – 16 +. Срещите  се провеждат при предварително изготвен календар през цялата учебна година в партньорство със 100 български автори, носители на множество национални и международни награди.

Инициативата има няколко съпътстващи проекта, сред които е концертът „Билет срещу книга“, който ще се състои на 23 октомври от 18.30 часа в двора на СУ „Хр.Г.Данов“. Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” подкрепят каузата за насърчаване на детското четене ще свирят за учениците на Пловдив. В паузата между парчетата Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Стефан Вълдобрев ще разказват за първи срещи с книгата като деца, ще разкрият кои са  любимите им литературни герои и как четенето помага в пътя към голямата сцена.Входът е 25 лева, който за децата под 14 г. включва и присъствието на родител. Срещу тази сума всеки посетител ще получи книга на български автор, осигурена от издателствата „Сиела” и „Ентусиаст”. С приходите организаторите ще възстановяват и попълват с книги училищни библиотеки.

 

– Концертът “Билет срещу книга” на 23 октомври дава старт на пловдивските инициативи за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя…” през настоящата учебна година. Как успяхте да убедите популярни музиканти с безброй ангажименти да прекроят програмата си и да ви подкрепят, при това безвъзмездно?

– Концертът “Билет срещу книга” е само една част, един от проектите на инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ и неразделна част от него, подобно на „Приказки под лампите“, „Седмица на българската детска приказка“ и т.н. Инициативата  стартира всяка година през октомври и концертът „Билет срещу книга“ не е обвързан с нейното начало. Това е една много добра идея чрез личния пример, в случая на музикантите, да насочим вниманието към книгата. Всичко се случва с хора, а с хора, които мислят еднакво и откриват едни и същи проблеми – че децата не четат достатъчно български книги и не познават нашите съвременни детски автори, се случва бързо и безпрепятствено. Това е и причината Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ да подкрепят инициативата. Тя е една от многото добри каузи, в които музикантите участват. В основата на всичко стои идея и хората около нея. Зад организирането на концерта застана и още един човек – Жени Лечева, съпругата на Иван Лечев. Тя е и съвременен български детски автор, с който работим вече втора година. Обсъждахме идеята и с нейното съдействие тя е факт. От няколко месеца Жени Лечева е и част от екипа на инициативата за насърчаване на детското четене .

– “Разказвачът на приказки представя” цели да насърчи четенето. Имате подкрепата на РУО и Община Пловдив. Как подбирате гостуващите автори, единствено спрямо възрастта на децата ли?

– Към настоящия момент инициативата работи с близо 100 български автори на детска и тийн литература. Преди творците и техните книги  да станат част от програмата, всички в екипа е необходимо да са запознати с нея – да са я прочели, да са я категоризирали по възраст, да са установили дали е подходяща като текст, илюстрации, послания, поука, шрифт, големина и сложност на изречението и т.н. Едва тогава книгата се допуска и авторът  се включва в календара на читателските срещи с децата. Във времето, в което живеем и можем да открием детски книги между бельото и краставиците във всеки един хранителен магазин, без да знаем какво се крие между иначе лъскавите корици, които привличат децата, не бива да допускаме компромиси с подбора на заглавия.

– Зад вас не стоят институции, разчитате на собствени сили, но дейността ви вече са разраства в няколко областни града.

– Тъжна констатация, но факт. Изграждаме екип бавно и постепенно и засега броят на хората е по-малък от броя на ангажиментите. От месец октомври стартираме и в столични училища. Макар и да нямахме желание, наложи се да потърсим финансиране с оглед на разрастването ни и няколкото съпътстващи инициативата проекти. Кандидатствахме за подкрепа на  инициативи в сферата на културата и образованието на местно и национално ниво и очакваме решенията на институциите.

– Имате своя книжарница в Пловдив – “При разказвача на приказки” – какви събития ще се случват там в близко бъдеще?

– Това е единствената изцяло детска книжарница в Пловдив, но е прекалено малка за провеждане на организирани събития. В самото начало провеждахме такива, като изваждахме едва ли не половината неща, поставяхме един пухкав килим на земята, купувахме сладки и солени залъгалки, а лятото и сладолед, и всички родители и деца сядаха и слушаха приказки от гостуващите автори. От тогава мина много време. Книжарницата се различава от останалите  в това, че дава предимство на българските автори. Много от книгите по рафтовете не могат да бъдат открити никъде другаде, защото авторите не желаят да работят с големите вериги по икономически съображения или не искат да работят с книжарници изобщо. Не на последно място – книгите на всички поети и писатели, с които работим, могат да бъдат открити в книжарницата с автограф от тях.