Зрелостници от Математическата гимназия са получили изпитните материали без формулите на днешната матура по предмета. Дванадесетокласниците били разпределени в СУ „Братя Миладинови“. След като квесторите дали начало на изпита, учениците попитали защо липсват формулите. Отговорът бил, че разполагат само с това, което са получили и че в съседната стая вече пишели. Младежите обаче, които били добре запознати с регламента на ДЗИ по математика, категорично заявили, че няма да започнат да работят, докато не получат формулите. 20 минути по-късно ги получили и изпитът продължил.

Припомняме, че на днешната матура по математика се явиха 76 ученици от Пловдив и областта. Потърпевшите се канят да подадат жалба до МОН, в което да изразят недоволството си от разигралата се ситуация.

Пловдивски зрелостници се оплакаха и от лош запис на ДЗИ по английски език, което, според тях, ще повлияе на оценката им. На изпита в Пловдивско се явяваха 1251 души. За ниво B2 – профилирана подготовка, текстовете за слушане и четене бяха в широк диапазон – от викингите, Наполеон Бонапарт, през странните закони в различните щати на Америка до Бетовен, Шопен и Вивалди. В писмената задача зрелостниците разсъждаваха върху възможността за сближаване на училището и бъдещото работно място, излагайки своите възгледи за това какво могат да допринесат за това училищата и бъдещите работодатели.

Номофобия – зависимост от мобилните телефони, дронове и изкуствения интелект бяха част от темите за В1 и В1.1, а в писмените задачи трябваше да разкажат случка, която не се е развила според очакванията, да опишат според собствения си жизнен опит как всичко може да се постигне, ако много го искаш и имаш волята да го направиш.

По фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл имаха възможност да пишат есе днес зрелостниците на втората задължителна матура по философия. Те можеха да избират между „Ако една нация очаква да бъде неука и свободна, тя очаква нещо, което никога не е било и никога няма да бъде.“(Джеферсън) и „Нищо не стимулира човек повече, нищо не е в състояние да го активизира, нищо не му позволява да преодолее оплаквания или трудности, както съзнанието за личната отговорност, преживяването на неговата особена мисия.“ (Франкъл). На изпита по философия младежите и девойките отговаряха и на въпроси към откъс от книгата на Карл Попър „Отвореното общество и неговите врагове“.

Имаше възможност да се решава казус, свързан с работата на начинаещ журналист: той приема задача да вземе интервю от политик, който не одобрява заради крайните му възгледи. Журналистът решава да постъпи професионално като пренебрегне личните си антипатии, а и за да не пострада кариерата му. Зрелостниците трябваше да отговорят дали биха се съгласили да поканят този гост в студиото и защо.

„Какви проблеми възникват за розопроизводството в България в резултат на климатичните промени“. На този въпрос от 41. задача отговаряха зрелостниците на изпита по география и икономика. С помощта на географски текст и статистическа информация те трябва да изведат проблемите в емблематичното за България розопроизводство, но и да проследят възможните решения, предложени от държавата. Зрелостниците могат да изразят и своята позиция до решението на проблемите и възможностите за бъдещото развитие на розопроизводството в България.

Сред задачите на изпита по биология и здравно образование имаше такава, която изисква да се опише свързващата роля на транспортните системи в растителните и в животинските организми. По друга задача трябваше да се анализира графика, която отразява процентното съдържание на фини прахови частици във въздуха на хипотетичен град за шест години, като зрелостникът трябва да посочи годината, в която жителите са дишали най-чист въздух, друга – в която вероятно броят на регистрираните случаи на астматични заболявания е бил най-висок, период, в който замърсяването на въздуха намалява с 10 процента, както и да дадат пример на изкуствен източник на прахови частици. По време на изпита дванадесетокласниците трябваше и да дадат аргументи в подкрепа на съвременната теория за биохимичната еволюция.

По история и цивилизации в 26. задача учениците трябваше да съставят свързан писмен текст. Те имаха възможност да избират между отговор на въпрос по исторически проблем: „Пред какви проблеми и предизвикателства Голямата депресия изправя държавите през 30-те години на ХХ век?“ или да съставят текст върху разнообразни исторически източници на тема „Какви промени настъпват в образованието в България след 1944 г.?“.

Задачите на матурата по предприемачество изискваха от зрелостниците да анализират казус и преценяват какво решение да предложат на двама млади предприемачи ресторантьори, така че бизнесът им да стане по-разпознаваем и да привлекат нови клиенти. Те трябваше да изберат между две алтернативи, като направят нужните изчисления и аргументирано предложат тази от тях, която напълно удовлетворява потребностите на клиентите и е с по-голяма финансова изгода за предприемачите.

Други 21 762 млади хора днес положиха задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация учениците (теория). Те работиха по тема № 10, която е различна за всяка професия.

2592 зрелостници от Пловдивско се явяваха на изпит по професионална подготовка.

За професия „Фирмен мениджър“ изпитната тема беше застраховане и социално осигуряване. Забавна шоу анимация за възрастни беше темата на бъдещите аниматори в туризма. Фурни на електрически готварски печки (или за вграждане) беше задачата на обучаваните по професия „Електротехник“. Строителните техници писаха по тема за пречиствателните станции за отпадъчни води.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни 2024 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.