Остава вариантът за допълнителен корпус в двора МГ и втора сграда на ОУ „Драган Манов“, стана ясно след двучасов оживен дебат между обществените съвети на двете училища и зам.-кмета Стефан Стоянов

Да бъдат отпуснати 400 000 лева от общинския бюджет за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия. Това предложение ще внесе за гласуване пред местния парламент на общинската сесия през юни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Това стана ясно преди минути след двучасов оживен дебат между него и представители на обществените съвети на МГ „Акад. Кирил Попов“ и ОУ „Драган Манчов“.

Преди броени дни Общественият съвет към Математическата гимназия изпрати отворено писмо, в което остро възрази срещу намерението на Община Пловдив да строи допълнителен корпус в двора на училището. Повод за недоволството бе предложението, което ще се гледа на предстоящата сесия на 18 май общината да търси средства за нова сграда на ОУ “Драган Манчов”, с което МГ съжителства от години, и за допълнителен корпус за Математическата. Призивът към общинските съветници бе да отхвърлят така направеното предложение и да заемат позиция по приемане на решение за провеждане на архитектурен конкурс за собствена сграда на МГ на терена, отреден за това зад хотел SPS в район „Тракия“.

„Постигнахме принципно съгласие през следващите месеци да работим по задание за проектиране на сграда, предназначена за нуждите на МГ, и за обявяване на архитектурен конкурс и техническо задание. Главният архитект на общината Димитър Ахрянов е пряко ангажиран с каузата, защото той също е възпитаник на МГ. Готови сме да запазим и старата локация на ОУ „Драган Манчов“, докато е нужно. Когато Математическата гимназия се изнесе, основното училище ще може да усвои цялата сграда, като ще има и втора“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов и даде пример с няколко общински училища, които са разположени в две сгради.

Обществените съвети приеха доводите му да не се пропуска възможността да се кандидатства за средства от Плана за възстановяване и устойчивост, с които да бъде изграден допълнителен корпус и втора училищна сграда в район „Западен“.

„Срещата беше ползотворна, първа стъпка от дълъг път, който МГ предстои да извърви. Без технически проект няма как да привличаме средства, за да изградим съвременен и модерен кампус“, коментира Константин Генов – председател на Обществения съвет на гимназията.

Стефан Стоянов допълни, че това не е по силите на общинския бюджет, нито пък на национална програма, затова ще се търси целево финансиране от държавата на сграда от каквато има нужда гимназия като Математическата.

„Двете каузи се допълват. Фактът, че общината кандидатства за средства за нови сгради, не означава, че МГ няма да има собствен дом. Моята роля е емоционална в този казус, защото съм кадър на училището и ще подкрепя изготвянето на заданието. Трябва да бъде изготвен ПУП за обособяване на подход за достъп до терена в „Тракия“, за да се обслужва от две места. Водим разговори с Аграрния университет“, коментира арх. Ахрянов.