Община Пловдив бе сред тримата финалисти в категория „Образование“ в конкурса за престижните награди на Българската асоциация по информационни технологии  за 2020 г.

Деветокласникът от Математическата гимназия Радостин Чолаков, който стана известен с проектите си AnyGoal, АзБуки.ML и множеството спечелени награди, завоюва поредно престижно признание. 15-годишният ученик грабна статуетка от  “Българските ИТ Оскари”. Наградите на Българската асоциация по информационни технологии се връчват за десета поредна година в 8 различни категории. Пловдивският ученик взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Ето какво каза Радо по време на тържествената церемония, която тази година се проведе в модерно високотехнологично студио:

„Искам да изкажа изключителни благодарности на БАИТ за тази награда, която за мен е едно наистина важно признание. Целта и идеята на платформата за обработка на българския език в началото беше именно тази – да достигне и да се използва от компании, организации и ентусиасти, и едно такова признание ми показва, че сигурно вървя в правилната посока. Искам да благодаря на родителите ми и близките, които винаги са ме подкрепяли и всички професори, преподаватели, софтуерни инженери и data science експерти, които по един или друг начин помагат за платформата. От нас самите зависи какви технологии ще развием за езика си, за страната си и за останалия свят“, каза Радо по време на тържествената церемония, която се проведе онлайн.

Радостин се занимава с програмиране повече от 6 години, като разработва мобилни приложения и софтуерни проекти. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 г. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец в различни фондации и сдружения.

С инициативата за връчването на награди БАИТ иска да се отдаде дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през 2020 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.

С цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии, номинираните младежи получиха като поощрителни награди ваучери за обучение, осигурени от ERP Academy.

Община Пловдив бе сред тримата финалисти в категорията „Образование“.  Общината кандидатства със своята програма „Дигитализацията на учебния процес ” и бе отличена за това, че осигурява качествено и достъпно образование и играе проактивна роля в модернизацията на обучението.

За наградите БАИТ се състезаваха общо 93 проекта.