“Младите, талантливи и енергични учени прославят България по света”, каза държавният глава Румен Радев на церемонията по връчването на отличията в 21-ото издание

С грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – Информационни технологии, бe отличен днес зрелостникът от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Радостин Чолаков . Той се класира със свой проект сред първите пет най-добри презентации на Международната лятна изследователска програма за ученици 2023 в Масачузетския технологичен институт. Носител е на първа награда от King Abdulaziz and his Companions Foundation for Giftedness and Creativity (Mawhiba) и на втора награда на Европейския конкурс за млади учени 2022 в Лайден, Нидерландия”. Извоювал е първо място в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии през 2023 г. Негов ръководител с най-голям принос за успехите му е д-р Евгения Сендова, ИМИ-БАН.

„Младите български учени и изследователи продължават да надграждат и развиват с постиженията си утвърдените традиции в областта на информатиката, иновациите и перспективните научни изследвания, вдъхновени от примера на Джон Атанасов“, заяви държавният глава Румен Радев, който приветства днес в Гербовата зала лауреатите в 21-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Церемонията по награждаването се проведе в деня, в който се навършват 120 години от рождението на известния изобретател от български произход и създател на първия електронен компютър с регенеративна памет. Инициативата отличава ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки.

Президентът Радев поздрави гостите на церемонията и българското информационно общество със знаменателната годишнина от рождението на Джон Атанасов и с професионалния празник – Ден на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика в България. Той открои участието в инициативата на ученици със забележителни постижения на национални и международни олимпиади, както и на млади български учени с авангардни изследвания в световни научноизследователски центрове. Държавният глава подчерта, че сред лауреатите са и доказани преподаватели в областта на разработването на перспективни методи в образованието, което е залог и за бъдещи успехи.

Победителят в категорията Награда „Джон Атанасов“ е д-р Марин Буков – създател и ръководител на научна група в Макс Планк Институт за физика на комплексните системи в Дрезден, Германия. Основният научен интерес на д-р Буков е в разработването и използването на изкуствен интелект в квантовите технологии. Д-р Буков е създал първото по рода си приложение на алгоритми, използващи изкуствен интелект, който се самообучава да контролира и манипулира силно взаимодействащи квантови системи в и извън равновесие.

В категорията „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“ президентът Радев отличи проф. д.м.н. Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово. Проф. Капралов е дългогодишен преподавател и треньор на голяма част от българските олимпийски състезатели по информатика и ръководител на националния отбор. Организатор е на летните национални школи за подготовка на националния отбор и останалите състезатели от България

С грамота „ Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ бяха отличени двама млади учени: Делян Бойчев и Деян Хаджи-Манич.