Държавният глава Румен Радев връчи отличията в 20-ото издание на президентската инициатива

С грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ бе отличен на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Той се оказа сред тримата млади учени, заедно със Стивън Спасов и Любомир Ненков, които получиха отличие от държавния глава Румен Радев в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Пред гостите на церемонията, която се провежда за 20-а поредна година, Радев открои утвърдената в годините инициатива като израз на признателност на цялото ни общество към успехите на българските олимпийски отбори и на младите учени в областта на компютърните науки.

Радостин Чолаков е разработил два авторски научно-приложни проекта в областта на машинното обучение, които вече намират практическо приложение. Той извоюва първо място в конкурса “Млади таланти” на МОН с проекта си “The GatedTabTransformer: An attention-based deep learning architecture for tabular modeling.” и се класира за участие в EUCYS 2022. През септември 2022 в Лайден, Нидерландия, Радостин стана най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса – EUCYS и ISEF (EU Contest for Young Scientists и International Science and Engineering Fair). Радостин Чолаков е един от избраните млади лидери от “FORBES България” в селекцията “30 под 30”, категория “Наука, технологии и здравеопазване”.

Миналата година Радостин получи приз в категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ за своя проект „АзБуки.ML“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.