Десетокласникът от Математическата гимназия Стоян Ганчев спечели участие на световното научно младежко изложение в Мексико, награда от конкурса „Млади таланти“ на МОН получи и Демира Недева

Георги Ганушев – първокурсник в пловдивския филиал на ТУ, взе поощрителна награда от 1500 лева за роботизирана ръка

Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Крил Попов“ ще е българският представител в международния семинар Swiss Talent Forum, който ще се проведе в Нотвил, Швейцария през февруари следващата година. Единадесетокласникът впечатли журито на конкурса „Млади таланти“ на МОН с проекта си „RSTOD: Прилагане на допълнително обучение за ефективни и контролируеми разговорни системи ориентирани към задачи“.

От кандидатствали 38 проекта, до обсъждане при журито бяха допуснати 26 разработки.

В Световното научно младежко  изложение, което предстои да се проведе в Мексико през октомври т.г., журито определи да участват трима десетокласници, сред които Стоян Ганчев от МГ „Академик Кирил Попов“ с проект в областта на информатиката: „Анализ на заболявания с прототип на смарт устройство“.

Журито с председател проф. д-р Емил Колев присъди три поощрителни награди от по 1 500 лева. Първата е за Георги Ганушев – първокурсник в пловдивския филиал на Техническия университет. Неговият проект е в областта на инженерните науки – „Роботизирана ръка тип „простетика“, управлявана чрез огъваеми сензори“. За проекта в областта на математиката -„Полиномен метод на ранговете и едноцветни равностранни триъгълници“, бе наградена Демира Недева – десетокласничка в  Математическата гимназия.

„Запазете своето вдъхновение и продължавайте напред, защото с вашите проекти Вие представяте България пред света. Не забравяйте един ден, когато станете доценти, професори и поемете своя научен път, да подавате ръка на всички млади таланти, защото всеки се нуждае от подкрепа, за да открие своята силна страна“, обърна се към младежите заместник-министър д-р Мария Гайдарова.