Радослав (крайният вдясно) с колегите си.
Радослав (крайният вдясно) с колегите си и Проф. Кийс Шипър.

Винаги съм имал желание да пътувам в различни държави, да събирам нови впечатления от живота там и едновременно с това да уча. Това каза Радослав Трифонов, който ще получи двойна диплома от Университета по хранителни технологии в Пловдив и от Университета по приложни науки AERES в Нидерландия.

Младежът  тази есен заминава за Дронтен, след като успешно премина изпитите за бакалавърска степен в Нидерландия. „Бяха лесни“, казва Радослав, който е учил три години в специалност „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Между двете висши училища е подписан меморандум за сътрудничество в научноизследователски и образователни проекти.  Споразумението дава възможност на студентите да получават двойни дипломи от България и Нидерландия.

„Те признават първите 3 години от бакалавърската програма при нас, а ние – последната при тях“, заяви доц. Иван Обрешков, от катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ. Университетът AERES е с три факултета в Нидерландия, разположени в Алмере, Дронтен и Вагенинген.

Двойната диплома се признава в цяла Европа, но на практика дава възможност да се работи в цял свят. Трифонов възнамерява да търси реализация в Азия или в САЩ. Затова, докато е в Нидерландия, ще изучава и мандарин, който се надява да му отвори вратите към Китай.  Радослав е първият студент, който заминава за Нидерландия след Ковид пандемията.

През миналата есен студенти и преподаватели от Университета AERES посетиха УХТ за участие в семинар. Проф. Кийс Шипър бе гост-лектор през април и запозна студентите с възможностите за обучение в нидерландския университет.