11-класникът се пребори за медал на Международната олимпиада по информатика

Бронз от Международната олимпиада по информатика в Япония спечели Радослав Димитров от Математическата гимназия. Българските ученици, които представяха страната ни на 30-то юбилейно състезание, спечелиха общо четири медала – един златен и три бронзови. В престижната надпревара, която се провежда от 1 до 8 септември, участват 339 състезатели от 87 страни.

Александър Кръстев от Математическа гимназия във Варна завоюва златен медал, а Виктор Терзиев от Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от Природо-математическата  в Габрово и пловдивският 11-класник  спечелиха бронзови медали.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1989 г., по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в Правец се провежда първата Международна олимпиада по информатика.

До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.

През юли Радослав се завърна със сребърен медал от Младежката Балканиада по информатика, а през март със златен от XII открита Московска олимпиада по информатика – едно от най-престижните състезания в света.

Миналогодишните трофеи на Радослав от МГ са бронз от световната олимпиада по информатика в Техеран и злато от Балканиадата по информатика.