Българският отбор запази петото място в класирането по медали от надпреварата в Техеран и влезе в “Клуб 100”

3d415c3c2d4aef02cf49f5d5c1793dd7543a1a06

10-класникът от Математическата гимназия Радослав Димитров спечели бронз от Международната олимпиада по информатика в Техеран. С един златен и три бронзови медала се окичи българският олимпийски отбор, от който е част пловдивският талант. Днес четиримата победители се завръщат у дома, след като се състезаваха с участници от 83 държави на 29-та Международна олимпиада в Иран. Тя се проведе от 28 юли до 4 август. С тези постижения страната запазва петото място в класирането по медали за всички години, а от тази олимпиада, нашият отбор влезе в „Клуб 100“, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели досега, надмина 100. Само още 4 страни са постигали този успех.

Тази година отборът беше представен от Енчо Мишинев, Ямбол, МГ “Атанас Радев”,  Петър Няголов, Русе, ПМГ “Баба Тонка”, Виктор Терзиев, СМГ,  Радослав Димитров, Пловдив, МГ “Акад. К. Попов”. Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

С най-голям опит сред състезателите е Енчо Мишинев, който представя България успешно на поредица международни олимпиади. Той е на 7 място в класирането на състезанието, а благодарение и на сегашния си златен медал се издига на престижната 18 позиция сред първите 100 най-добри информатици за всички времена.

Петър Няголов, Виктор Терзиев и Радослав Димитров участват в международни олимпиади от 8 клас, но през 2017-та за първи път се събират в този състав.

Преди по-малко от месец Радослав се завърна със златен медал от Балканиадата по информатика, която се проведе в Кишинев. Той учи в специалност „Системно програмиране“. Заедно със съученичката си Василена Цветанова са класирани за участие на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който ще се проведе в естонската столица Талин през септември. Те са сред петимата победителите от тазгодишния национален конкурс „Млади таланти“, организиран за 19-ти път от Министерството на образованието и науката, които ще представят страната ни.  „Сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане“ е темата на разработката им в сферата на теоретичната информатика.