10-класникът завоюва призово място като част от националния отбор на Балканиадата в Кишинев

7488

Българският национален отбор по информатика завоюва един златен, един сребърен и два бронзови медала на 25-тата Балканиада  по информатика, която се проведе от 2 до 8 юли в Кишинев, Молдова. В състезанието участваха отбори от 12 страни като в неофициалното отборно класиране нашият отбор зае второ място след Румъния.

Златото донесе 10-класникът Радослав  Димитров от Математическата гимназия в Пловдив. Енчо Мишинев от Ямоблската МГ получи сребърен медал, а с бронзови се окичиха Виктор от СМГ  и Петър Няголов, X клас, ПМГ “Баба Тонка”, Русе .

Ръководители на отбора са главен асистент Емил Келеведжиев, от  Института по математика и информатика на БАН  и Павлин Пеев, преподавател по информатика в ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора.

Радослав учи в специалност “Системно програмиране”. Заедно със съученичката си Василена Цветанова са класирани за участие на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който ще се проведе в естонската столица Талин през септември. Те са сред петимата победителите от тазгодишния национален конкурс „Млади таланти“, организиран за 19-ти път от Министерството на образованието и науката, които ще представят страната ни.  „Сортиране на пермутации от положителни числа с обръщане“ е темата на разработката им в сферата на теоретичната информатика.