Българските състезатели мериха знания с 327 участници от 87 държави

Зрелостникът от Математическата гимназия Радослав Димитров завоюва златен медал на Международната олимпиада по информатика в Баку, Азербайджан. Бъдещият 12-класник бе част от националния отбор, който грабна общо четири медала на най-престижната световна надпревара. Българските участници спечелиха по един златен и бронзов и два сребърни медала. Това е най-доброто представяне на България за последните пет години. Състезателите ни мериха знания с 327 участници от 87 държави. Със спечелените точки и медали отборът на България се наредиха на престижното 10 място в света в неофициалното класиране за тази година.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. През 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец, а първият председател е проф. др. Петър Кендеров.

Радослав е сред тазгодишните носители  една от стипендиите на фондация „Еврика”, която подкрепя даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти.

Постиженията му от миналата година са бронз от Международната олимпиада по информатика в Япония, сребърен медал от Младежката Балканиада по информатика, златен от XII открита Московска олимпиада по информатика. През 2017 година Радослав се класира за участие на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) в Талин, след като се оказа сред петимата победителите от национален конкурс „Млади таланти“, организиран от МОН.