ОУ “Васил Петлешков“ представи интердисциплинарни уроци пред три училища по Национална програма „Иновации в действие“

Иновативен интердисциплинарен урок с любопитното заглавие „Радини вълнения в XXI век“ представиха преподаватели от ОУ „Васил Петлешков“ в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей. Главните действащи лица бяха ученици от шести клас, а местата на публиката заеха деца и учители от ОУ “П. Р. Славейков” – Велико Търново, ОУ “Св. св. Кирил и Методий”- с. Градница и НУ “П.Р. Славейков” – Пловдив. Мобилността се осъществява по Национална програма „Иновации в действие“.

Напътствани от Виолета Дончева – преподавател по български език, Ивайла Димитрова – по природни науки, и Николина Барбутева – по история, шестокласниците разгледаха хронологично развитието на българското образование от Възраждането до XXI в., представиха драматизация по Иван Вазов и направиха плавен преход към творчеството на Петя Дубарова. Свое есе за талантливата поетеса, останала завинаги на 17, представи Николай Събев от 6 б клас, според който „тя живее във всеки от нас“. Авторката намери място в интердисциплинарния урок, тъй като филмът „Петя на моята Петя“ станал любим на тинейджърите. След тази част урокът се ориентира към образованието в XXI в., което е пряко обвързано с технологиите. Учениците бяха разделени на пет групи като всяка от тях работеше със свой хромбук. Те трябваше да търсят отговори на въпроси, свързани с предметите История и Човекът и природата с помощта на устройствата. На финала домашната работа за учениците се оказа свързана с мястото, на което се провежда урокът – зала „Съединение“,  и бе качена като задание във виртуална класна стая.

„Урокът се превърна в мини спектакъл, който вдигна публиката на крака. Всички присъстващи изказаха впечатленията си в специална книга за отзиви. Ученето чрез преживяване и „на терен“ бе водещ мотив за мен и колегите ми, с които от няколко години работим в тандем, да развиваме интердисциплинарността като водеща иновативна практика“, коментира Николина Барбутева.

Зрители на урока били също родители и студенти от Пловдивския университет.

Трите гостуващи училища посетиха и интердисциплинарен урок на тема “По стъпките на Ботев”. Петокласниците показаха знания и умения по български, математика и предприемачество, насочвани от Милена Маврова – преподавател по математика, и Ана Апостолова – преподавател по български език.

Под наставничеството на учителите Людмила Танчева и Ани Атанасова, на урок по английски език и информационни технологии, шестокласници търсиха, намираха и разчитаха QR кодове за създаването на басня.

Колко е важен здравословният начин на живот обсъждаха учениците от 4. клас. В часа по Човекът и природата, с помощта на дигиталните технологии, те създадоха свои проекти по темата. Как науката, технологиите, инженерството и математиката влияят на ежедневието демонстрираха чрез  LEGO Education учениците с помощта на Калина Даскалова – учител в начален етап и GOOGLE trainer.