България се нуждае от кадри с добро образование, по търсените от работодателите професии. Степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична. Държавният план-прием да бъде съобразен с броя на завършващите средно образование. За по-голяма конкуренция и подобряване качеството на студентите броят на дотирания от държавата прием не бива да е повече от 50 на сто от общия брой завършващи.

Това са трите акцента в становището, изпратено от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) до министъра на образованието проф. Галин Цоков във връзка с определянето на приема на студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации.

При близо 39 000 места за учебната 2020-2021 – около 96% от тях са било заети. Две години по-късно – при обявени над 41 300 места – незаетите места в университетите стават 9%. Според данни на работодателите сериозен дефицит на кадри има най-вече сред инженерните    специалисти, в транспорта и в строителството. Затова предложението е квотите в университети да бъдат увеличени точно в тези направления. Според статистиката за учебната 2023-2024 местата за студенти с държавна субсидия са с над 6000 повече от завършилите средно образование.

Над 40% от “свръх квалифицираните” кадри с висше образование работят на места, които изискват по-ниски образователни и квалификационни изисквания или се вливат в редиците на безработните, посочват от АИКБ и допълват, че това води до загуба на човешки ресурс.

От асоциацията виждат подобни проблеми и по отношение на местата в професионалните гимназии, които също не са съобразени с демографските структури и допълват.

“Все още има неразбиране на ученици и родители за нуждата от придобиването на професия, която да е ориентирана към бъдещите потребности на пазара на труда”, заявяват още от АИКБ.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.