В Нощта на литературата на 12 май на всеки 30 минути в читателските гнезда се чете един и същи откъс от един и същи четец

„Младият Пловдив чете“ организира работилницата по творческо писане с водещ Рене Карабаш. След онлайн срещата с Рене и лекцията за “Скритият свят на героя” в рамките на фестивала, втората част на творческата работилница предвижда практически задачи за писане на тема: “Героят и неговият свят”. Тя ще се проведе на 15. май (събота) от 13:00 до 14:30 ч. на живо в двора на галерия „Джуркови“ ( ул. Съборна 20). В уъркшопа ще участват до 20 (подходящ за16+). Събитието е безплатно и част програмата на „Пловдив чете“. Необходимо е предварително записване чрез платформата на eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/2-tickets-153489556395?fbclid=IwAR2-Etsm2DChe5GzuR4-5Usp2p2aaLs5F8at0jOLI5lYl5OelMqSJ-QsTV4

Ирена Иванова, известна с псевдонима Рене Карабаш, набра популярност като поетеса, а впоследствие направи интересен творчески завой с романа “Остайница”, вдъхновен от традицията на т.нар. клетвени девици (или “остайници”) в Албания – жени, на които се позволява да поемат ролята на глава на семейството при смърт на основната мъжка фигура в него. Като актриса тя дебютира с главната роля в драмата “Безбог” на Ралица Петрова.

И тази година Пловдив се включва в „Нощ на литературата“ на 12 май. Това е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове.

Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се случват на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“. Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейските страни (EUNIC България и други), представителството на Европейската комисия у нас, фондация „Детски книги“.

На всеки 30 минути в читателските гнезда се чете един и същи откъс от един и същи четец. Началото е в 18:00 ч. като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 ч. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин., за да има време и за придвижване. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки.

ЧИТАТЕЛСКИ ГНЕЗДА

Народно читалище „Алеко Константинов – 1954 г.“

бул. „Шести септември“ № 160

18.00 – 21.30 ч.

Ще се четат откъси от „Детски влак“ на Виола Ардоне и „Ученикът на Джойс“ на Драго Янчар

ОИ „Старинен Пловдив“

Къща на Верен Стамболян

ул. „Кирил Нектариев“ № 15

18.00 – 21.30 ч.

Ще звучат откъси от „Балада за един счупен нос“ на Арние Свингер и „Глава, пълна с радост“ на Огнен Спахич, представени от актрисата Даниела Танева-Костова.

Народна библиотека „Иван Вазов“

ул. „Авксентий Велешки“ № 17

20.00 – 21.30 ч.

Актрисата Мария Генчева ще чете откъси от книгите „Бьорнстад“ на Фредерик Бакман и „Звездни дневници“ на Станислав Лем

„Бии Боп кафе“ (Bee Bop Café)

ул. „Гладстон“ № 1

18.00 – 21.30 ч.

Актьорът Златко Павлов ще чете откъси от „Клетвата“ на Фридрих Дюренмат и „21 начина да умреш“ на Сара Енгел

Народно читалище „Шалом Алейхем – 1945 г.“

ул. „Христо Г. Данов“ 20

18.00 – 21.30 ч.

Ще се четат откъси от „Детски влак“ на Виола Ардоне, „Берлински блус“ на Свен Регенер, „Вечно чужда“ на Стефан Хартманс, „Анежка“ на Викторие Ханишова, „Театър 1: Енигматични вариации“ на Ерик-Еманюел Шмит

Четци в нощта ще бъдат Емилия Каменова и студенти от ПУ”Паисий Хилендарски” гр.Пловдив, специалност „Актьорство за драматичен театър” от класа на Лео Капон.

Народно читалище „Хр. Г. Данов – 1904 г.“

бул. „6-ти Септември“ 128

18.00 – 21.30 ч.

Ще могат да бъдат чути откъси от книгите „Бьорнстад“ на Фредерик Бакман, „Анежка“ на Викторие Ханишова, „Детски влак“ на Виола Ардоне, „Глава, пълна с радост“ на Огнен Спахич, „21 начина да умреш“ на Сара Енгел, „Вечно чужда“ на Стефан Хартманс

„Винтидж хаус кафе“ (Vintge house café)

ул. „Гладстон“ №15, ДК „Борис Христов“

18.00 – 21.30 ч.

Актьорът Ивайло Христов ще представи откъси от „Преображения“ на Владимир Мартиновски и „Берлински блус“ на Свен Регенер.

Народно читалище „Назъм Хикмет  – 1922 г.“

ул. „Мортагон“ 6

18.00 – 21.30 ч.

Членове на младежкия литературен клуб и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се четат откъси от книгата „Сняг“ на Джон Банвил.

Народно читалище „Възраждане  – 1922 г.“

ул. „Стоян Чалъков“ 1

18.00 – 21.30 ч.

Ще звучат откъси от книгата „Театър 1: Енигматични вариации“ на Ерик-Еманюел Шмит и „Детският влак“ на Виола Ардоне, представени от Рамела Бохосян и Елена Диварова.

 AVR Ателие Веселин Русев

ул. „Найден Геров“ №5

(вход откъм Главната улица, ул.  Княз Александър Батемберг, срещу H&M)

18.00 – 21.30 ч.

Ще бъдат представени откъси от книгата „Swing time“ на Зейди Смит.