Абсурдно да „наказваш” детето си да прочете 20 страници, казва директорът на Детския отдел на НБ „Иван Вазов” Васка Тонова

Пътуващи сандъчета с енциклопедии, лего конструктор и пъзели ще „спират” в детските градини, за да стимулират четенето чрез игра. В продължение на един месец малчуганите ще могат да се забавляват с тях, след което потеглят за други детски заведения.

Инициативата за стимулиране на ранното детско четене от 0 до 6 години е на НБ „Иван Вазов” по проект, финансиран от фондация „Глобални библиотеки”. Идеята е да се развият визуална култура и комуникационни умения у най-малките, както и да бъде стимулирано детското въображение чрез книги.

Сандъчетата  ще са пълни с книги и игри на определена тематика и ще бъдат раздавани поетапно на детските градини. Това е начин да се изнесе литературата от библиотеката и към четенето да бъдат привлечени, както учителите, така и родителите.

„Потребностите на днешните деца често не срещат разбирането на родителите. Възрастта от 0 до 6 години е изключително важна за изграждане на навици. Обикновено това ограмотяване започва вкъщи и продължава в детската градина. Библиотеката също е място, където децата могат да общуват в една различна за тях среда”, коментира директорът на Детския отдел на библиотеката Васка Тонова. Според нея е абсурдно родители да „наказват” децата си да прочетат, примерно, 20 страници за днес. Каквито случаи нерядко се срещат. Подобни действия имали обратен знак – вместо да възпитават удоволствие, отвращавали децата от книгите.

Верни на идеята, че приказки трябва да се четат дори на новородените, служителите от детския отдел  стартират инициативата “Бебеландия в библиотеката”. „Уча в Пловдив” вече е разказвал за проекта, насочен към най-малките от нула до 3 години. Четенията са всеки вторник от 10.30 часа в Детския отдел и имат свои редовни фенове.
За да привлекат за съмишленици повече родители, от Детския отдел организират на 26 април среща с Вал Стоева – председател на съвета на фондация „Детски книги”, която се занимава с насърчаване на четенето сред децата. Тя ще разкрие техники за стимулиране на четенето.

Утре Детският отдел е домакин на екохепънинг „Природата и книгите ни дават криле – всичко е в нашите ръце”. Деца от Монтесори център „Вълшебство”, СУ „Патриарх Евтимий”, ОУ „Пенчо Славейков” и Дом „Мария Луиза” ще майсторят колажи и книгоразделители, ще подвързват томчета с овехтели корици.