Район „Западен” и КАТ в съвместна акация за безопасно поведение на пътя

img_9787

Средно между 600 и 700 души загиват при пътни инциденти годишно в България. Цената за справяне с щетите от катастрофи пък е средно около 4 милиарда лева, което е около 2 процента от Брутния вътрешен продукт на страната. Шокиращите данни изнесе пътният полицай Стойчо Яковски пред ученици от Математическата гимназия и СУ “Кирил и Методий“ в залата на районното кметство в „Западен“.

С помощта на много снимки и интересни факти Стойчо Яковски разказа на учениците за най-често срещаните нарушения на пътя и за тежките последици от тях. Освен на правилата за движение, той обърна внимание и на най-важното, което децата трябва да направят, ако имат нещастието да попаднат в пътен инцидент или са свидетели на такъв. Пътният полицай не пропусна да предупреди подрастващите за опасностите, които крие шофирането след употреба на алкохол, както и превишената скорост. Освен към шофьорите, презентацията бе насочена и към велосипедистите и пешеходците, които доста често се движат рисково, пренебрегвайки правилата за движение.

В презентацията Стойчо Яковски бе подпомаган от студентки от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Те презентираха пред учениците конкурса „Не бъди агресивен! Подай ръка на пътя по празниците!“, който е част от кампанията „Празнувай разумно“. Тя се организира от ЕВУИМ и асоциация „Качество на живота“. Според регламента всеки желаещ може да участва с интересна снимка или клип, в която показва интересна случка на пътя – как предотвратява произшествие или разобличава нарушител. Срокът за споделяне във Фейсбук е до 17. януари, а събралите най-много харесвания ще бъдат отличени.

img_9803