Децата от ОУ „Пенчо Славейков” танцуваха самба пред Росен Андрей, той им разказа за Хаваите, Етиопия и остров Маракей

Пътешественик, обиколил 160 държави, се озова и в най-големия ромски квартал „Столипиново”. Негови домакини бяха учителите и учениците от ОУ „Пенчо Славейков”. След всяко свое пътуване Росен Андрей Охеда посещава български училища, за да разказва на децата преживяванията си и да ги вдъхновява да бъдат амбициозни да сбъдват мечтите си. Откликнал и на поканата на директора на училището, в което сто процента от децата са от малцинствата, Екатерина Делинова.

Ентусиазирани от срещата с именития ни пътешественик, учениците го посрещнаха с изпълнение на известната кубинска песен „Гуантанамера” и танцуваха специално за него самба. И това съвсем не бе случайно, тъй като Росен Андрей е роден в Хавана. Баща му е кубинец, а майка му е от Хасково. До 15-ата си година живее и в България, и в Куба, а после заминава със семейството си за Русия. Учи астрономия в Москва, но завършва туризъм в Канада. От повече от 10 години живее в северноамериканската страна, но признава, че предпочита спокойствието и красотата на България. Говори свободно пет езика – български, английски, руски, португалски и испански.

Децата гледаха с изумление чудните места, на които се е озовал атрактивният им гост. На мултимедийния екран се завъртяха кадри от безбройните му пътешествия.

На въпрос откога кръстосва различните държави, той отговори, че на практика е пътешественик още от бебе, защото с родителите му постоянно пътували между Куба и България. Бил едва на 7, когато начертал първата карта на България. Учителката го похвалила, че тя е най-добрата в целия клас и така се започнало. На 27 години осъществява първата си мечта да види Хаваите. Едно от най-мистичните места, на които е бил, е остров Маракей в държавата Кирибати, където живеят 8 племена. Макарейците не знаели що е електричество или каквото и да е, което да напомня за съвременния живот. Вождовете на племената създавали правилата, а провинилите се бивали осъдени на изгнание, без право да се връщат на острова, който се пазел от четири вещици.

90 на сто от хората на планетата живеели бедно, но точно при най-бедните Росен Андрей намерил най-сърдечните си приятели.

„Вероятно защото те нямат какво да губят. Като жителите на Етиопия, например – там мъжът доживявал до 48 години, а жената средно до 50”, разказа Росен Андрей, който, придружаван от учителите, обиколи и ромския квартал. Пробва даже баничка и призна, че съвсем не е шокиран от видяното, предвид разказите, които е чувал за Столипиново.

Пътешественикът насърчи децата да не пропускат часовете в училище, ако искат да успеят и не отказа снимки с нито един клас, впечатлен от модерните кабинети.