Децата от НУ „П.Р. Славейков“ дописаха приказката „Трите прасенца“, изчистиха гората от отпадъци и показаха, че могат да събират разделно в открито занимание по проекта „Училища, щадящи природата“

Първокласници поднесоха чай от билки, отгледани в училищната оранжерия, за да почерпят гостите си по проекта „Училища, щадящи природата“, които посетиха училището днес, в Деня на Европа. Представители на университети, неправителствени организации и центрове за професионално обучение от Англия, Австрия, Дания, Чехия, Полша и Словения, чиято цел е да споделят опит в намирането на практически решения на екологичните проблеми, гостуваха на първото еко училище в Пловдив, което е член на международната организация Еco-Schools и движение „Син флаг“. Те бяха водени от експерти от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, партньор по проекта, в който обменят опит и добри практики 10 държави.

Облечени в народни носии, децата посрещнаха гостите по стара българска традиция с погача и мед, а учителите раздадоха методическа разработка на урока по екология на английски език, за да ориентират гостите какво ще наблюдават.

След като си припомниха приказката „Трите прасенца“, началният учител Мария Джангозова провокира децата да я допишат и така се оказа, че издуханите от вълка къщи замърсили гората и затрупали реката с отпадъци. Учениците помогнаха за почистването, събирайки разделно отпадъците на импровизираните горска поляна и поточе. И показаха на трите прасенца и на вълка какъв тип отпадъци се поставят в синия, жълтия и зеления кош. Специално за урока преподавателят по целодневна подготовка бе измайсторила декор, а на ревера на всяко от първолачетата имаше закачена водна капка от картон. За себе си Джангозова бе направила корона на облак.

„А сега ще направим така, че да завали дъжд в нашата гора. Аз ще бъда вашата майка облак, а вие – моите деца капчици. Време е вече да поемете по дългия път към земята. Скачайте“, обърна се Джангозова към децата.

По нейни указания те се хванаха за ръце първо по двойки, за да се съберат в поточета, а след това всички заедно образуваха дълга река.

Първокласниците разходиха гостите из зелените класни стаи, за да видят засадените от тях билки, цветя, дръвчета, зеленчуци, ягоди и екзотични видове растения. Директорът Димка Врачева поясни, че откритите класни стаи и оранжериите са реализирани с подкрепата на район “Източен”, а училището работи по проектите „Бъди модерен – събирай разделно”, „Засади дръвче – подари живот”, както и по международната програма „Учим за гората”.

За „довиждане“ децата подариха отгледани от тях билки и хартиени рози. Впечатлени от урока и посрещането, гостите направиха интервюта с учителите и видеа с първокласниците, които ще бъдат споделени като добра практика в дигиталната платформа на проекта https://www.planetfriendlyschools.eu/.