Децата от клуба по етнография изгледаха  шумния карнавал в Брестник  за Бабинден, водени от Надя Георгиева
Децата от клуба по етнография изгледаха шумния карнавал в Брестник за Бабинден

Шумният карнавал , с който в Брестник отбеляза днес Бабинден, беше наблюдаван  от първолаците  от  клуба по етнография  към ОУ “Васил Левски” . Те бяха на  мегдана, водени от своя ръководител  Надя Тодорова. Децата изгледаха с любопитство  сценките, които разиграха жените, преоблечени като персонажи от миналото. Овациите събра баба, дегизирана като тв водещата Наталия Симеонова .

От стотици години в селото се отбелязва празникът на “бабата” акушерка, която помага при раждането на децата. В по-ново време се почитат акушерките и местните лекари. По традиция каруцата с коня докара край чешмата на мегдана почетната „баба“ на селото Василка Анева, и лекарката на селото д-р Соня Жилова. 61-годишната баба Васи се пенсионирала преди няколко месеца и приела с охота главната роля.

Мъжете не участват в този женски празник, защото са заплашени от бой или мокрене с ледена вода. Дори тези, които изглеждат като юнаци, бяха жени.

Една от участничкит, облечена като булка, която е “бременна” с кукла бебе, бе изродена ритуално от “бабата” край чешмата на мекдана. Помощници на акушерката й поляха да си измие ръцете, а “бабата” почерпи с питка и рачел.