Научих, че не трябва да се страхувам, да си признавам, когато греша, да казвам истината и да не говоря лошо за другите, обясниха децата от Монтесори паралелката на СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Връстниците им от 1 б клас разбрали, че каквото посееш, това ще пожънеш

„По вода да ни върви още сто учебни дни“, си пожелаха днес първокласниците от СУ „Св.св.Кирил и Методий“. За 21-ва поредна година училището отбеляза стоте дни на първолака, а най-малките споделиха какво са научили от влизането си в класната стая. Заради противоепидемичните мерки този път празникът бе разделен на две – на първия етаж празнуваха децата от 1 б клас, а на втория се изяви Монтесори паралелката – 1 а. Централното фоайе събра постерите и проектите на децата, които с изключителна фантазия и с подкрепата на родителите си бяха претворили първите месеци след прекрачването на школския праг.

Първолаче бе избрало да представи първите 100 дни в училище като 100 вида дървета, които растат у нас, поставяйки снимки на бор, върба, топола, липа, бук, габър, а Теодор Калоянов от 1 а клас бе измайсторил карта на България с характерните за всяка етнографска област шевици, обяснявайки основните символи в тях. В друг от проектите стоте дни от първия звънец бяха „разказани“ с изработено от стиропор звездно небе, планетите и Луната. Футболен фен бе изписал цифрата 100 със снимките на световноизвестни голмайстори.

Като дърво с ябълки на емоциите бяха представени децата от 1 а клас. Уморени, объркани, весели, тъжни, наранени, радостни, щастливи и дружни – не бяхме сами в тия трудни 100 учебни дни, признават децата. И споделят, че откакто са в клас, са се научили да бъдат любезни, да казват истината и да спазват правилата, да не говорят лоши неща за другите, да си признават, когато грешат, вече знаят, че не бива да се страхуват.

„Училището е мъчилище, но не искам вкъщи“, признава върху един от проектите първокласник. А децата от 1 б клас показаха, че са разбрали смисъла на поговорката: „Каквото посееш, това ще пожънеш“. Облечени в народни носии, те заложиха на българската традиция, за да разкажат как се чувстват в училище. Те представиха интерпретация на приказката “Мързеливата Богданка” и показаха и какво са научили в часовете по хореография.

По нетрадиционен начин се представиха учениците от Монтесори паралелката. Всеки от тях говори за себе си като от името на цвят, който се хвали със своите предимства и убеждава другите в превъзходството си, но на финала класът обяви в един глас: „Светът е красив, защото е шарен“.

„Толкова много мъдрост се крие във вашето послание. Възхищавам ви се и ви благодаря за днешните уроци. Поздравявам ви за положения от вас труд. Знаете, че има още много да учите, а когато човек може да учи, той ще успее”, обърна се директорът Таня Николова към децата. И двете паралелки получиха настолна игра със заръката да съставят красиви думи, както и книга с приказки.