Майката на близначките Симона и Христина се състезава с общо 15 килограма товар на гърба на инициативата пред Военния клуб

DSCF2189

Първолаци победиха родителите си в надбягване с ученически раници пред Военния клуб тази сутрин. Оказа се, че крехките малчугани до такава степен са привикнали с близо 6-килограмовия товар на раменете си, че нямат проблеми дори да тичат. Или поне това показаха резултатите от импровизираното състезание под мотото „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко”, организирано от родители. Идеята е за пореден път да се повдигне темата за тежестта на ученическите чанти.

Майките и татковците метнаха раниците на гърба, за да изминат 50 метра за време. Същото разстояние след това взеха и децата, но се справиха в пъти по-добре от възрастните. И получиха бонбони за награда.

Николина Христева, която е майка на близначките Симона и Христина, трябваше да тича с две раници на гърба. Което, всъщност, й се налага да прави всяка сутрин, докато води първокласничките на училище. Чантата на всяко от момичетата тежала по 6.5 килограма. В добавка с дамската чанта, Николина трябвало да се справя с 15 килограма тежест от вкъщи до ОУ „Княз Александър”. Тя обясни, че не във всички класни стаи има шкафчета за учебници. По-инициативните родители се организирали, събрали средства и монтирали етажерки – всеки за своя си клас. В останалите кабинети обаче такива липсвали.

DSCF2195

С 6-килограмова раница на гърба потегля сутрин за училище и четвъртокласникът Йоан Колишев. Момчето от ОУ „Патриарх Евтимий” се справи отлично на състезанието и обясни, че в училище няма къде да се оставят част от помагалата, затова се налага всеки ден да ги носи до клас и обратно вкъщи.

Най-големият състезател в нетрадиционната надпревара беше седмокласникът Христо Иванов. Кандидат-гимназистът от ОУ „Васил Петлешков” заяви, че мъкне по 10 килограма всеки ден, защото в чантата са всички възможни помагала по български и математика, атласи и карти. Когато имат ден с физическо, той и съучениците му предпочитали да облекат анцузите от вкъщи, за да не пъхат и тях в раниците.

Чантата на второкласничката Татяна Димова за вторник тежи 7.5 килограма, увери бащата на момичето от НУ „Климент Охридски” Кирил. Таткото обясни, че няма как да не се сложи минерална вода и сандвич, но комплектът по физическо е отделно.

Родителите поискаха да бъде въведен стандарт за тежестта на ученическата раница, която да е процент от теглото на детето. Те настояват за училищни шкафчета във всяка класна стая поне в прогимназията и електронни учебници.

Събитието е национално и се провежда в пет български града – София, Варна, Бургас, Видин и Пловдив. Идеята е на столичани, които вече са подали жалба към Агенцията за закрила на детето”, обясни основният организатор на проявата под тепетата Райна Пашова.

На извънреден брифинг днес зам.-министърът на образованието Таня Михайлова отбеляза, че още от началото на учебната година се провеждат срещи с издателствата за решаване на проблема.

“Предвиждаме, от една страна, да се въведе възможност за разделяне на учебниците, когато това е необходимо. По национална програма ще бъдат осигурени средства за увеличаване на шкафчетата, в които да се оставят учебниците, помагалата, екипите по физическо, така че да не се носят всеки ден”, заяви Михайлова.

Тя обърна внимание, че когато се говори за тежестта на раниците, трябва да се отбележи, че в тях няма само учебници, а и тетрадки, допълнителни помагала и всичко, което един ученик носи в училище.  Предвиждат се разговори с учителите, защото, по думите й, има безкрайно добри примери за педагози, които работят в час без учебник, а вкъщи децата го го използват за самоподготовка.

DSCF2198