Идеята е на зам.-декана на Юридическия факултет доц. Христо Паунов, който прави жеста с лични средства

Първокурсници, приети в специалност „Право“ на Пловдивския университет, ще получат като подарък Конституцията, съобщи зам.-деканът на Юридическия факултет доц. Христо Паунов. Поводът е 12 юли, когато се навършват 28 години от приемането на действащата Конституция на Република България от Великото Народно събрание. Тази година датата съвпада със записването на първокурсниците.

Факултетът, който е на второ място по рейтинг от всички 9 правни факултета, приема 133 души за редовно обучение по държавна поръчка и 20 платено. Задочното е само платено, а бройките са едва 20. Това стана възможно след като новата наредба за специалност „Право”, която предвижда премахване на задочното, бе отложена и ще се прилага от следващата 2020 година.

По традиция новопостъпилите студенти получават подкрепа при попълването на документите за записване от своите колеги, които са от по-горните курсове и са членове на Факултетния студентски съвет. Като помощници в първите крачки на бъдещите прависти спонтанно се включиха и двама преподаватели – доц. д-р Христо Паунов и доц. д-р Иван Ранчев.

„12 юли е рожденият ден на сега действащата ни Конституция. Тази година тази дата съвпада с последния ден от приема за първо класиране в Пловдивския университет. В качеството си на заместник-декан, но и като преподавател по Конституционно право, реших да направя малък подарък на всички първокурсници, които на тази дата се запишат в Юридическия факултет. С лични средстсва ще закупя конституциите, които ще им подаря с пожелание за успешен старт и попътен вятър в необятното море на правната наука. Нека още от началото на своето следване младите хора да разберат, че правото заслужава да бъде обичано“, коментира доц. Паунов за „Уча в Пловдив“.