Оригиналният плакат за по-чиста и красива природа на Лорин Йълдъръм от СУ „Св. св. Кирил и Методий” впечатли журито и я прати в нюзрума на bTV новините

Първокласничката СУ „Св.св. Кирил и Методий” Лорин Йълдъръм бе отличена в националния конкурс за плакат „Да изчистим България заедно”. В него организаторите от bTV предизвикаха деца от цяла България да творят на тема „Добрият пример”. Условието бе плакатът да изразява идеите на кампанията и да увлича още последователи на каузата за по-чиста и красива природа, като  веки участник прикани своите съграждани и съкварталци да се включат в акция за почистване или залесяване на точно определено място в конкретен час. Надпреварата бе в три възрастови групи:  до 7 г., 8-10 г., 11-13 г. Пловдивската първокласничка получи награда в категорията за най-малките.

Стотиците детски творби бяха оценени по оригиналност на идеята, послание и креативност от  5-членно жури. В него бяха детската авторка Радостина Николова – неколкократен носител на наградата „Бисерче вълшебно”, едно от най-обичаните лица на bTV и дългогодишен посланик на „Да изчистим България заедно” – Станислава Цалова, и детският писател Иван Раденков – популярен с трилогията си за Унки и Марлюнки. Помагаха им Милена Радева, която има над 120 илюстрирани книги в цял свят и е създател на сайта „Българска илюстрация”, и Мария Пеева – блогърът, известен като Мама Нинджа.

7-годишната Лорин от 1. а клас избра да призове пловдивчани да почистят Младежкия хълм. Освен, че е сред любимите й зелени места, там това лято, в рамките на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, бе изграден Град на децата. В поредица съботни архитектурни работилници, в които се включи и тя, деца правиха от палети и летви свои болница, поща, банка, супермаркет, ветеринарна лечебница.

В плаката си Лорин също “рециклира” – кошовете за разделно събиране в нейния проект са от ролка от тоалетна хартия и кутия от тонер за коса. Използвала е също найлонова торбичка, стар вестник, шишче за скара, изрезки от листчета от цветното й кубче, шишенце от хотелски шампоан.

Наред с победителите от цялата страна, и Лорин се оказа сред специалните гости в новото 360-градусово студио на bTV. Децата имаха възможност да водят обедната емисия, да прочетат спортните новини и прогнозата за времето, напътствани от Боян Иванов, Борислав Лазаров и Станислава Цалова. И после, на свой ред, да застанат на мястото на операторите зад камерата. А най-малките, които тепърва се учат да четат със скоростта на аутокюто, имаха привилегията да влязат в нюзрума, където се създават новините.