Първокласници положиха тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци. Момчетата и момичетата от ОУ „Гео Милев”, където се обучават основно деца от малцинствата, се врекоха „дори и в труден час най-святата ми мисъл да е тази с делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя”.

Полагането на клетвата, въведена по идея на професора по възрожденска литература от Великотърновския университет Елена Налбантова, бе част от училищния празник, с който бе отбелязана 140-годишнината от Освобождението.

„За трета поредна година при честване на националния празник нашите най-малки ученици дават тържественото обещание. Началото поставят първокласници от Сливен, след това към тяхната инициатива се присъединиха всички училища на Панагюрище и ние решихме да последваме”, обясни директорът Анелия Кирова.

„Опълченците на Шипка”, „Възпоминания от Батак” и „Аз съм българче” прозвучаха пламенно, макар и с акцент, в изпълнение на учениците.

Бурни аплодисменти предизвика появата на талантите от СУ „Любен Каравелов”, които изправиха присъстващите на крака с химна на Родопите „Излел е Дельо хайдутин”.

Кулминацията на празника бе пускането на три бели гълъба като символ на свободата. Щастливците, натоварени с отговорната задача, бяха Яна Чалъкова от подготвителна група, първокласничката Нермин Фетинова и Вилдан Кенанова от 7 клас.