Създадени са по модела на интерактивните уроци тестове за деца между 7 и 10 години, снабдени са с напътствия към преподавателите

Първите игри на тема медийна грамотност на български език за ученици в начален курс на обучение вече са достъпни на образователната платформа Envision. Игрите са разработени от Коалиция за медийна грамотност и са част от кампанията „Дни на медийна грамотност 2020“.

Създадени по модела на интерактивните уроци тестове, чрез които учениците учат, докато се забавляват, игрите са съобразени с възрастовите особености на децата между 7 и 10 години. Всяка от тях развива и надгражда разбирането им за различните видове медии, медийно съдържание, начини и етични норми за комуникация, отговорно поведение онлайн. Въвеждат се понятия и ситуации, които децата трябва да разбират и разпознават, за да се ориентират в медийната среда. Уроците са придружени с разяснения, идеи и напътствия към преподавателите, така че да се подготвят максимално добре за провеждането им и продължат работа с учениците по зададените теми. Можете да ги намерите в секцията ” Уроци и презентации” в директорията “Ресурси” на Gramoten.li.

Envision е платформа за активно участие на всеки ученик, както в класната стая, така и дистанционно, а до края на извънредното положение във връзка с разпространението на Covid-19 модулът за онлайн обучение е свободен за ползване.

Кампанията „Дни на медийна грамотност“ се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, УНИЦЕФ България, Посолството на САЩ и Бюрото на Европейския парламент в България. Игрите за медийна грамотност са реализирани с финансовата подкрепа на Американското посолство в България.

“Уча в Пловдив” е част от Коалицията за медийна грамотност.