Хиляди ученици отбелязаха 24 май с шествие, 320 хористи пяха „Върви, народе възродени”

Нашата история е немислима без делото на Кирил и Методий, каза в обръщението си митрополит Николай

DSCF1139

Първият председател на Европейския съвет – Херман ван Ромпой, се включи в тържествата по случай Деня на славянската писменост и култура в Пловдив. Празникът започна с литургия, водена от  Пловдивския митрополит Николай  в храма на светите равноапостоли. След това, на празника на площад „11 май”, владиката отслужи и молебен пред паметника на Кирил и Методий.

На церемонията, редом до кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров, бе Херман ван Ромпой, който е и министър-председател на Белгия през 2008-2009 година.

DSCF1135

„Скъпи учители, това е нашият празник, празнувайте! Нека се гордеем с мисията и призванието си! Скъпи ученици – дерзайте! На нашата родина са нужни смели млади и най-вече образовани хора. Пожелавам лекота в делата, много увереност и много вдъхновение“, каза в празничното си слово началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

В обръщението си митрополит Николай припомни, че Кирил и Методий са преди всичко духовници, български учители и просветители, които ни правят горди пред света.

„Нека помним нашата история, която е немислима без тяхното дело. Ако не научим уроците на историята, ще берем горчивите плодове на разединението. Нека помним , че българското училище е рожба на българската църква. Нека знаем, че е добро и полезно душите и сърцата на децата и българската младеж да се просветят със знанието, с вяра, благочестие и християнска благодетел“, каза владиката и пожела на учителите с чест и достойнство, с усърдие и благословен труд да осъществявате божественото призвание да преподавате доброто знание.

DSCF1142

Хиляди ученици, учители от всички пловдивски училища, граждани и гости се включиха в празничното шествие, което тръгна, начело с мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от Хуманитарната гимназия. Най-отпред бе иконата на Светите братя. В шествието се включи и Обединена евангелска църква, която раздаваше байрачета с образите на Кирил и Методий.

DSCF1145

За първи път тази година по пътя на шествието бяха разположени шест отделни сцени с програма. Шест е броят на буквите в думата ЗАЕДНО. Шествието продължи до пл. „Централен“, където пред сградата на бившия Партиен дом беше разположена шестата сцена за над 320 хористи, където свири оркестърът на Държавна опера Пловдив.

„Нека с гордост си припомним, че първото честване на Деня на българската азбука се организира тук, в Пловдив, в епархийското училище „Свети Свети Кирил и Методий“ на 11 май 1851 година по инициатива на Найден Геров. През Възраждането този ден се превръща в училищен празник на буквите. Той е тържество на духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и национална идентичност. Делото на първоучителите Кирил и Методий е вплетено в историята на България. То ни формира и ни запазва като нация и има огромен принос в изграждането на държавата ни“, отбеляза в словото си кметът Иван Тотев.

DSCF1150

DSCF1148