„Няма нищо случайно, ще ви върви по вода“, обърна се към петокласниците директорът Веселина Карапеева на символичното откриване на учебната година, което бе преместено от двора във фоайето на училището заради пороя

Първият звънец удари днес за най-малките ученици на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, но проливният дъжд измести символичното откриване на учебната година от двора във фоайето.

„Няма нищо случайно, ще ви върви по вода. На изпращането на нашите абитуриенти също валя като из ведро и проведохме церемонията във физкултурния салон, но те се представиха отлично на зрелостните изпити. Убедена съм, че никой от вас не е попаднал случайно тук и ще даде най-доброто от себе си, за да развие своите таланти“, обърна се към петокласниците директорът на училището Веселина Карапеева.

В 8 часа тази сутрин децата прекрачиха прага на МГ, щастливи, че са успели да попаднат в списъка на приетите при жестока конкуренция. За двете паралелки ново попълнение обучението започва преди редовния старт за всички. В дните до 13 септември те ще изучават само три предмета – математика, информатика и информационни технологии. Новоприетите ще карат по пет часа на ден, за да имат възможност да се опознаят и сплотят, тъй като идват от различни училища.

Сред тях са Киара Кръстева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Марково, която получи 48 от максималните 50 точки на олимпиадата „Знам и мога“ и бе обявена за национален победител, както и Илиан Илиев от СУ „Св. Седмочисленици“, който се нареди на второ място с едва 0,75 точки разлика от нея.

„Това е практика, която прилагаме от години, описана и одобрена като иновация от МОН”, поясни Карапеева. Когато по време на разходката си децата влязоха в нейния кабинет, тя ги увери, че са добре дошли винаги, когато имат идеи или искат да споделят важен въпрос.

От 8 септември в час влизат учениците от седмите класове, които в продължение на пет дни ще учат само български и математика. А от 11 септември започват занятията на шестокласниците по математика и информационни технологии.

В момента в училището текат довършителни ремонтни дейности по проекта „Обичам моето училище“ на фондация „Light Source Charity“. Кабинетите на първия етаж ще бъдат преобразени с вдъхновяващи послания и позитивни изображения, съобразени със съответния учебен предмет. Тъй като МГ дели сграда с ОУ „Драган Манчов“, и двете училища ще имат реновирани пространства и класни стаи. Проектът ще се реализира в рамките на три години.

МГ има амбицията да превърне втория си корпус изцяло в STEM център с финансиране по Плана за възстановяване, каквото ще получат всички училища. На първия етаж вече има изградени кабинети по природни науки, но идеята е да се модернизира цялата сграда, да се осъвремени техниката, да се преоборудват лабораториите по химия и физика със специализирана апаратура.