Алма матер на близо 1000 години събира младите умове в сърцето на Болоня

Деляна Лукова, Болоня

Изумително съчетание на древност и ново време. Което едновременно стъписва и шокира. Облечени спортно-елегантно – с дънки, бели ризи или тениски, момчета и момичета са насядали по земята и разлистват учебници и записки. Други, облегнати на вековните парапети и колони, четат от таблетите си. Коментарите помежду им са толкова тихи и сдържани, сякаш се опасяват да не унищожат духа и естетиката на мястото.

Минути по-късно, докато с любопитство разглеждаме невроятните пространства без да бъдем спирани от когото и да било, се оказва, че се провежда изпитна сесия на факултета по изкуства. Преподавателят учтиво моли да напуснем залите, за да не пречим на студентите пред мултимедийния екран да представят презентацията си.

Няма да е пресилено да кажем, че Университетът на Болоня те оставя без дъх. И как иначе. Основан през 1088 година, той е смятан за най-стария не само в Европа, но и в света. В арабския свят съперникът на Болоня е университетът Ал-Карауин, най-старият непрекъснато съществуващ университет в света, но за разлика от европейските, арабските религиозни училища не издават дипломи от името на институцията.

Сред прочутите възпитаници на Университета на Болоня, положил основите на европейското образование, са Данте Алигери, Николай Коперник, Бенито Мусолини, Умберто Еко.

През Средновековието се е наричал Studium, потомство на влиятелни фамилии от цялото земно кълбо, които се стремят да учат тук. От 14 век организира на територията си факултети по астрономия, философия, медицина, реторика, логика, аритметика, граматика. Постепенно преподавателите на университета започват да специализират в областта на правото и в резултат на това култивираните тук правни теории започват да се приемат и използват в цялата страна. Университетът дава образование на такива научни светила като Еразъм Ротердамски, Парацелз, Албрехт Дюрер, Салимбене от Парма. Малко по-късно теологията е включена в списъка на дисциплините.

В момента университетът се състои от пет институции, разположени в различни части на Италия – Болоня, Римини, Чезена и Форли, където се обучават около 85 000 студенти. Негова основна мисия е да формира ново поколение бизнес лидери, способни да стимулират международния растеж и дигиталната трансформация за постигане на устойчивост и развитие. Учебното заведение предлага интердисциплинарен и силно ориентиран към практиката академичен подход. Разполага с факултети по земеделие; архитектура; промишлена химия; икономика; фармация; юриспруденция; инженерство; литература и философия; чужди езици и литература; медицина и хирургия; ветеринарна медицина; психология; математически, физически и естествени науки; политически науки, изкуства и др.

В двора на Болонския университет има църква, която се казва „Света Мария на българите“. Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария деи Булгари”. Близо до Милано, допреди век, е имало графство, носещо името Булгария.

Капелата Санта Мария деи Булгари (Cappella di Santa Maria dei Bulgari) се намира в палата Аркиджиназио в Болоня. Тя е построена на мястото на църква до дома на прочутия юрист Булгари – роден през първата половина на XII век. В този дом той преподавал и раздавал правосъдие, позовавайки се на Римското право, приложено в съвременните за тогава условия. Неговите съдебни решения имали законодателски принцип. Наричали го Златоуст, заемал и длъжността имперски викарий на Болоня. Именно заради това, че бил извънредно важна личност, мястото, където живеел, наречено „курия“, било на неговото име – „Булгари“ или „Курия Булгари“. Малкото запазени исторически източници казват, че е родом от Болоня. Произходът му обаче е неизвестен.