При Огнян Сапарев нямаше въпросници и билетчета, говорихме си тет-а-тет  по темите от литературознанието, разказа зам.-кметът на Варна Коста Базитов

Проф. Пеньо Пенев пази тефтерче с отсъствията

04-prof-saparev-i-prof-balabanov

Той беше почти на наша възраст. Дамите винаги си спомнят за него с любов, а ние, мъжете – с уважение, казва зам.-кметът на Варна Коста Базитов по адрес на проф. Огнян Сапарев. 40 години от завършването на първия випуск „Българска филология” отбелязаха някогашните студенти, днес вече с посребрели коси. Градината на хотел „Империал” бе избрана за място на приятелската раздумка, която върна времето няколко десетилетия назад.

Център на вниманието бяха двама от преподавателите, които с охота отвърнали на поканата на „студентите” си. Проф. Огнян Сапарев, който успешно управлява кораба на висшето училище в бурните води на Прехода, превръщайки пловдивската Алма матер в остров на толерантност и човещина, водел литературознание на първите филолози.

Коста Базитов - зам.-кмет на Варна.
Коста Базитов – зам.-кмет на Варна.

„Тогава беше още асистент, почти колкото нас. На неговите изпити нямаше въпросници и билетчета, говорихме си тет-а-тет по темите от литературознанието”, върна лентата назад Коста Базитов, който бил председател на клуба за естетическо възпитание, ръководител на танцовия състав към университета и имал собствен квартет.

Страшилището за поколения филолози, които с мъка връзваха тройки по старобългарски или история на българския език, проф. Пеньо Пенев също бе на линия. На срещата той пристигна с тефтерче, в което още пази отсъствията на първите си колеги като техен курсов ръководител. Една от дамите пламенно заяви, че никога не е липсвала на негова лекция, но той тутакси отгърна на съответната дата и година, за да й докаже, че греши.

Пенев им припомни обученията по Гражданска защита, когато трябвало да попълват схеми за реакции при нападения, но Сапарев призовал: „Оставете литературата на свобода!”

Преподавател по западноевропейска литература бил доайенът Александър Пешев, който идвал от София в петък следобед . Влизал с малки листчета 10:10 сантиметра и говорел 8 часа – 4 в петък и 4 в събота. Този човек ни е възпитавал в свободомислие, в отношение към литературата, към културата, припомниха възпитаниците му.

С първия випуск филолози  Пловдивският институт за подготовка на педагогически кадри се превръща в Пловдивски университет, припомниха празнуващите. Малцина от тях имали намерение да стават учители, завършвайки БФ, но почти всички минали през учителската професия. Сега работят в областта на обществените науки и хуманитаристиката.  Сред тях са директорът на Департамента по езиково обучение на Аграрния университет Галя Сестримска,  бившият шеф на културата в Хасково, зам.-кмет на Варна Коста Базитов.

Взискателност имаше, но ние бяхме свободни. Ние сме част от този преход на историята, който съпътстваше всички нас, и трябва да оценим по достойнство хората, които са ни учили. Без идеологемите, имаше време на добро обучение и възпитание, категорични са първите филолози.

И още отсега започват подготовка за половинвековния юбилей от началото на ПУ.