Атанас Скатов е доктор от Хумболтовия университет, готви се да покори най-високия връх в Северна Америка

Аз съм на 37 години по лична карта, на 17 по тяло, на 323 по душа, на 745  по дух и на 5 по хитрост, казва специалистът по растителна защита

P1020486

Той е първият веган в света, успял да изкачи Еверест, Карстенц, Винсън и другите континентални първенци. Няма българин, който за по-малко от 24 месеца да се изкачил на първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида като веган, както и да достигне до 6900 метра на връх Ленин в планината Памир. Покорил е върхове в Алпите. Едва ли има български връх над 2000 метра, на който да е бил. Успехът му с континенталните първенци е безпрецедент в българската спортна и алпийска история.

Името му е Атанас Скатов – отличникът на випуск 2001 по „Растителна защита” на Аграрния университет.  За себе си казва, че е на 37 години по лична карта, на 17 години по тяло, на 323 по душа, на 745  по дух и на 5 години по хитрост.

Днес инженерът агроном, който е и доктор на селскостопанските науки от Хумболтовия университет, разказа за изкачването си до Еверест пред студенти и преподаватели на висшето училище.

„Преди 4 години се случиха интересни събития в моя живот и погледнах нагоре към върха на планината. Оттогава всяка свободна минута се опитвам да посветя на планината, и най-​вече на върховете, които са много специално място за мен”, разказва Атанас.

Въпреки че е работил като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър в частна фирма, от 3 години се занимава активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци. Допреди това и през ум не му еминавало да се занимава активно със спорт.

През 2012 година заел първо място с партньора си на 24-часов маратон по планинско колоездене и трето място на купа „Мургаш”. Преминал е три пъти трасето на Ком-​Емине, участвал е в многобройни състезания, като  100 км планинско ходене за 24 часа, скоростно изкачване на седем​те първенци на България.

bc

„Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с любов и щастие. Планината ми помага да открия детайли от моя характер, да размишлявам върху живота и неговите закономерности. За съжаление с всеки ден изчезват растителни и животински видове. Боли ме за тази планета, нека всички се опитаме да живеем природосъобразно и да я предпазваме от замърсяване”, споделя Атанас.

Повечето алпинисти изкачвали Еверест от Непал, но той избрал по-трудния маршрут – от Тибет.

EVEREST 2014 460

„Тръгнахме към върха в 9 вечерта с моя шерп, за да сме горе по изгрев слънце. На 8500 метра започна да прехвърча сняг и да духа вятър и той предложи да се откажем и да се върнем. Аз обаче реших, че времето е добро и ще продължа сам. На 24 май миналата година бях първият от групата, който се изкачи до горе. Най-емоционалният момент беше, когато извадих знамето на моя син и го забих. На Еверест виждаш, че земята е кръгла. Останах горе половин час, направих и панорамно видео. Изкарах 10 минути без кислородна маска и очила. Беше незабравимо”, връща лентата назад Атанас.

Амбицията му сега е да изкачи само още един връх – най-високия в Северна Америка – Маккинли. Температурата на върха е минус 40 градуса.

Изследователската дейност на инженер-агронома е в областта на биоекологията и борбата с оранжерийните неприятели по растенията.