Сестра Красимира Панова.

„Ако ви е страх, гледайте настрани“, предразположи пациентите си сестра Красимира Панова от ДКЦ II

Сестра Красимира Панова извърши манипулациите в ДКЦ II.

Спешният кабинет на ДКЦ II се превърна днес в манипулационна, в която бяха направени първите ваксинации на учителите и непедагогическия персонал от пловдивските училища, изявили желание да се включат в процеса на имунизация. Още в ранните часове на деня управителят д-р Валентина Костуркова провери дали в кабинета има наличните консумативи и готовността на екипа, определен да извърши манипулациите. Там бе и главната сестра Марияна Рангелова, под чието ръководство ще се проведе процесът по имунизация на педагозите.

Първи получиха ваксини учители от ОУ “Петър Берон”.  След това бе редът на педагозите от  Спортно училище “Васил Левски”, следвани от колегите им от СУ “Цар Симеон Велики” и  СУ “Св. Климент Охридски”. Кампанията в ДКЦ II ще продължи три дни.

Преди да влязат в кабинета, учителите попълваха информирано съгласие и въпросник за наличие на остри заболявания, ако имат такива.

„Избрахме най-красивата сестра, която да ги очарова така, че изобщо да не изпитат страх и болка. Ако е необходимо им се дават препарати“, обясни д-р Костуркова.

Отговорността да поставя днес ваксините се падна на Красимира Панова, чийто 20-годишен стаж е преминал изцяло в ДКЦ II. На всеки от пациентите бяха измерени температурата и кръвното налягане.

„Обяснявам им в какво се състои манипулацията, къде ще поставя инжекцията. Тези, които ги е страх, карам ги да гледат настрани“, обясни сестра Панова.

На разположение за консултации преди и след манипулацията бе кардиологът д-р Теодор Тодоров, чийто кабинет се намира в съседство със спешния. Освен че следи дали е стабилна хемодинамиката, той се интересува за придружаващи заболявания и моментна симптоматика.

Кардиологът д-р Теодор Тодоров.

„Когато горната граница на кръвното налягане е над 150, не е препоръчително да се поставя ваксина. Ако е моментна реакция, а не хипертония, може да се изчака пациентът да се успокои и да се извърши манипулацията. Досега не сме имали странични реакции“, обясни д-р Тодоров.

Всеки от преподавателите бе помолен да изчака 15 минути във фоайето пред кабинета преди да се прибере у дома. Повечето от тях коментираха, че не са имали никакво колебание в решението си да се ваксинират. Водени от убеждението, че  така ще  предпазят както себе си и семействата си, така също децата и колегите си. Според тях единствено ваксинацията е начинът системата да се върне обратно към присъствен учебен процес.

По план днес в ДКЦ II трябва да минат 36 преподаватели, а общо за трите дни по график са записани 100 души. Следващата седмица ще се извърши имунизацията и на преподаватели от Университета по хранителни технологии, където ваксинация са заявили 121 души.

Над 30% от учителите и непедагогическия персонал от училищата в Пловдив са пожелали да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това сочат данните на дирекция „Здравеопазване“ на Община Пловдив. Кампанията се осъществява по график от днес.

Ваксинирането ще се извършва от общинските диагностично-консултативни центрове, МБАЛ „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“, УМБАЛ „ Пловдив“ и „Медлайн клиник“.

Кампанията ще протече в следващите две седмици, през които учителите ще продължават да се записват.

1 КОМЕНТАР

  1. Защо ваксините са на Астра – Зенека ? Всички учители искат да е РНК ваксина. Но не, каквато има!
    Стига! Проверете как стоят нещата и ще се убедите, че векторните ваксини са опасни, особено за хора над 50г. Швейцария забрани тази ваксина, но на българите може. Векторна ваксина има само за Ебола и за животни. Нека РЗИ обявява какви ваксини са налични, а не просто да ни инжектират. Аз съм за ваксините, но както многократно се казваше с ,,информиран избор”.

Коментарите са затворени.